1
min read
A- A+
Pročitano

Revolucija u liječenju infarkta – zakrpa od matičnih ćelija

04/06/2019 - 18:26
Autor:Fos Media
322 pregleda

Infarkt miokarda čak i za one koji ga prežive ostavlja velike posledice na srčani mišić. Stručnjaci su osmislili novu „zakrpu“ sa matičnim ćelijama koja može da popravi štetu od srčanog udara, prenosi Bi-Bi-Si.

foto

Ilustracija

Zašivena za srce, tri centimetra dugačka i dva centimetra široka zakrpa, uzgojena u laboratoriji od uzorka pacijentovih sopstvenih ćelija, pretvara se i stapa sa srčanim tkivom, prenosi RTS.

Osim toga, oslobađa hemikalije koje pomažu u popravljanju i regenerisanju postojećih srčanih ćelija.

Testovi na zečevima pokazali su da je bezbjedna, a sada bi trebalo da počnu i probe na ljudima, rekli su stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Mančesteru.

Srčani udari jedan su od vodećih uzroka smrti u svijetu, a do njih dolazi zbog začepljenja krvnih sudova koji prolaze kroz srce, zbog čega ne može da dobije potreban kiseonik i hranljive materije.

Čak i kad pacijent preživi, period koji je srce provelo bez kiseonika ostavlja velike posledice i optećenja po mišić, što dalje utiče na snagu srca da pumpa i dovodi do mogućeg kasnijeg prestanka rada srca, koji ne može da se liječi.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari