1
min read
A- A+
Pročitano

Španija: Djeca razvila „sindrom vukodlaka“ zbog pogrešne terapije

28/08/2019 - 19:14
Autor:Fos Media
2606 pregleda

Zbog pogrešne terapije 17-oro djece u Španiji iskusila su abnormalni rast dlaka, sličan „sindromu vukodlaka“, odnosno hipertrikozi.

Ilustracija

Ilustracija, foto: EPA

Djeca iz Kantabrije, Valensije i Granade razvila su simptome nakon što su dobila terapiju za liječenje stomačnog oboljenja, koja je uključivala i lijek za tretiranje alopecije, saopštili su nadležni.

„Sinovljevo čelo, obrazi, ruke, noge i šake prekriveni su dlakama. Zastrašujuće“, rekla je majka jednog djeteta koje je primilo pogrešnu terapiju, prenosi BBC.

Umjesto da se djeci daju ljekovi za tretiranje Gastroezofagealne refluksne bolesti, mišićnog stanja koje utiče na nekontrolisano vraćanje želudačnog sadržaja. Zaliha ljekova za koju se mislilo da sadrži tablete lijeka omeprazol, u stvari su sadržavale minoksidil, koji stimuliše rast dlaka.

Prvi slučajevi prijavljeni su u julu, ali je špansko ministarstvo zdravlja danas utvrdilo da je pošiljka ljekova za tretiranje ćelavosti pogrešno označena i u transportu pomiješana sa ljekovima za stomačne probleme.

Roditeljima je rečeno da će se simptomi kod djece popraviti narednih nedelja kada višak dlaka otpadne, a nove neće rasti, prenosi RTS.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari