1
min read
A- A+
Pročitano

Steroidi uzrok steriliteta kod muškaraca jer varaju hipofizu

08/06/2019 - 22:58
Autor:Fos Media
410 pregleda

Steroidi i tablete koje djeluju na smanjenje ćelavosti, mogu da imaju negativan uticaj na mušku plodnost, tvrde naučnici. Oni upozoravaju da je oko 90 odsto muškaraca koji su redovno koristili neki oblik anaboličkih steroida - sterilno.

foto

Ilustracija

Paradoks po kojem muškarci umanjuju mogućnost ostvarivanja potomstva zbog nastojanja da izgledaju muževnije, nazvan je Mosman-Pasijevim paradoksom, po naučnicima koji su ga prvi put opisali u stručnoj literaturi.

Profesor na američkom Univerzitetu Braun Džejms Mosman potvrđuje da uzimanje steroida zbog brže izgradnje mišićne mase i lijekova protiv ćelavosti, može da prouzrokuje probleme kod parova koji žele djecu.

"Steroidi mijenjaju način na koji se testosteron metabolički razgrađuje u tijelu. To dokazano može da smanji gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost. Primijetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti zaista krupni. Trude se da izgledaju tako, ali u evolutivnom smislu su zapravo veoma slabi jer, bez izuzetka, u njihovom ejakulatu nije bilo spermatozoida", kaže prof. Mosman.

On objašnjava da anabolički steroidi oponašaju djelovanje muškog hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića. Steroidi "varaju" hipofizu tako da testisi rade prebrzo.

"Žlijezde reaguju prekidom proizvodnje dva hormona ključna za proizvodnju sperme - FSH i LH. Slična situacija se događa i kod muškaraca koji koriste lijekove za sprečavanje opadanja kose", kaže prof. Mosman.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari