1
min read
A- A+
Pročitano

SZO: Mentalni problemi sve učestaliji kod mladih u Evropi

22/05/2020 - 22:27
Autor:Fos Media
60 pregleda

Mentalni problemi sve su učestaliji kod mladih u Evropi u uzrastu od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je objavila europska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Foto

Foto: Shutterstock

Srovedeno istraživanje bilo je usmjereno na zdravlje i socijalno ponašanje školske djece starosti od 11,13 i 15 godina iz 45 zemalja, objavio je SZO.

Ono pokazuje da mentalno zdravlje u mnogim zemljama između 2014. i 2018. godine bilježi opadanje .

Nivo mentalnog zdravlja opada s odrastanjem djece, pokazuje studija, koja posebno ističe da su u opasnosti djevojčice. Svaki četvrti tinejdžer navodi da oseća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput nedeljno, navodi SZO.

"Povećanje broja dječaka i djevojčica širom Evrope koji svjedoče o lošem mentalnom zdravlju, osjećajući se loše, nervozno i iritirano, zabrinjavajuće je za sve nas", komentarisao je regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Henri P. Kluge. 

Dr Kluge je rekao da će se lak pristup službama koje se bave mentalnim zdravljem isplatiti trostruko, "zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim dobicima za današnje mlade, sutrašnje odrasle i buduće generacije".

Istraživanje je sprovedeno pri Univerzitetu Glasgov u Škotskoj, a obuhvatilo je 220.000 školske dece iz Evrope i Kanade. 

U trećini zemalja povećao se broj onih koji osjećaju pritisak školskih obaveza. Više od jedne desetine ispitanih prijavilo je da je bilo žrtva nasilničkog ponašanja na društvenim mrežama tokom dva mjeseca uoči ispitivanja.

 

Izvor: N1

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari