1
min read
A- A+
Pročitano

U KCCG od raka dojke godišnje se operiše 200 pacijenata

12/02/2018 - 7:36
Autor:Fos Media
64 pregleda

Tačan broj oboljelih od karcinoma dojke u Crnoj Gori se ne zna. U Institutu za javno zdravlje imaju podatke o obolijevanju samo za 2013. godinu, kada je Registar počeo sa radom. Te godine je od malignih neoplazmi dojke registrovano ukupno 373 oboljela, od čega 370 žena, i tri muškarca.

Ilustracija

Ilustracija, foto: Pixabay

S druge strane, multidisciplinarni Konzilijum za bolesti dojke sastavljen od hirurga, radioterapeuta, hemioterapeuta i radiodijagnostičara u Kliničkom centru Crne Gore funkcioniše od 1996. godine.

Godišnje se evidentira 300 novootkrivenih pacijentkinja sa rakom dojke.

“U Kliničkom centru godišnje se operiše oko 200 pacijentkinja sa rakom dojke, od čega se kod oko 120 njih uradi radikalna operacija, odnosno uklanjanje dojke. Među njima kod oko 30 žena se uradi rekonstrukcija dojke uglavnom silikonskim implantatom, mada se rade i režnjevi sopstvenog tkiva”, pojasnili su za Dnevne novine članovi Konzilijuma direktor Hirurške klinike KCCG dr Ranko Mirović, šef Operacionog bloka i Centra za grudnu hirurgiju dr Obrad Vujadinović, šef Centra za plastičnu hirurgiju dr Zoran Terzić i šef Odjeljenja za hirurgiju dojke dr Nebojša Crnogorac.

dcg
Ilustracija, foto: Magazin.ba

Oni objašnjavaju da indikacije postavljaju onkološki, plastični hirurg, onkološki Konzilijum uz saglasnost bolesnice, te da to nikada nisu sve operisane žene zbog brojnih razloga (nezainteresovanost, medicinske kontraindikacije…).

Ističu da problem pravi mali broj termina, odnosno nedostatak hirurških sala.

“Dodatnu indikaciju i problem predstavlja i želja nekih bolesnica za profilaktičkim mastektomijama rekonstrukcijama, odnosno gdje nema malignog tumora već samo strah ili povećan rizik za obolijevanje od raka dojke”, kazali su članovi Konzilijuma.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari