1
min read
A- A+
Pročitano

Zavisnost od pametnog telefona narušava mentalno zdravlje

02/12/2019 - 8:06
Autor:Fos Media
304 pregleda

Zavisnost od pametnog telefona, koja uključuje nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan uticaj na mentalno zdravlje.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Svaka četvrta osoba, odnosno 23 odsto mladih osoba je zavisno od ovog uređaja, a najveći broj zavisnika su djevojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Kings koledža u Londonu.

"Naša analiza ukazala je na posljedice ne samo prekomjernog korišćenja, već i na disfunkcionalnu upotrebu telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja", rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju na Kings koledžu u Londonu.

Naučnici su analizirali 41 studiju koje su obuhvatile 4.870 tinejdžera i mladih osoba iz Azije, Evrope i Amerike. Kod osoba koje su zavisne od telefona primećena je povećana depresija, anksioznost i stres, a imaju i problema sa spavanjem.

fgx

Foto: Ilustracija

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći dio vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti od samih pametnih telefona ili aplikacijama koje koriste, i ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posledice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari