1
min read
A- A+
Pročitano

Crnogorci najviše plaćaju za alkoholna pića u regionu

10/09/2019 - 11:43
Autor:Fos Media
338 pregleda

Alkoholna pića u evropskim zemljama najskuplje plaćaju građani Islanda, a najjeftinije u Sjevernoj Makedoniji, pokazuju podaci Evrostata, prenosi portal A1on.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Kada je riječ o zemljama EU, alkoholna pića su najskuplja u Finskoj, a najjeftinija u Bugarskoj i Rumuniji.

Na osnovu analize Evrostata, prosječna cijena alkoholnih pića u najskupljim državama članicama EU je bila dva puta više od prosjeka cijena u EU.

Kada se cijene u državama uporede sa srednjom cijenom alkoholnih pića u EU sa indeksom vrijednosti 100, rezultati pokazuju da je 2018. godini cijena žestokih pića, vina i piva bila najviša u Finskoj sa indeskom cijene od 812, nakon čega slijede Irska (177) i Švedska (152).

Cijena alkoholnih pića na nivou EU u 2018. godini bila je najniža u Bugarskoj i Rumuniji, sa indeskom 74, nakon čega slijede Mađarska (77), Češka (82) i Španija (84).

Na nivou cijele Evrope, računajući i zemlje koje nisu članice EU, najniža cijena alkoholnih pića zabilježana je u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je najskuplja na Islandu i u Norveškoj.

Najskuplje cijene alkoholnih pića u regionu plaćaju građani Crne Gore (105), zatim Hrvatske (100), Srbije (84), Slovenije (92) i Albanije (99), prenosi Tanjug.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari