1
min read
A- A+
Pročitano

Da li ste strog ili popustljiv roditelj

10/01/2019 - 22:52
Autor:Fos Media
137 pregleda

Onako kako vaspitavate dijete, takvo će i biti kada poraste - tvrde pedagozi iz SAD, koji su, na osnovu studija, došli do zaključka da postoje tri osnovna tipa vaspitanja

Foto

Ilustracija

- Autoritativni roditelji su izuzetno zahtjevni. Oni postavljaju rigidna pravila, ali istovremeno poštuju potrebe mališana. Iako uvek traže precizno objašnjenje za sve što djeca žele ili traže, u isti mah su spremni da ih saslušaju i uvaže njihovo mišljenje. Stručnjaci kažu da je ovo najbolji pristup i da su tinejdžeri iz takvih porodica poslušni, imaju svoje "ja" i ne upadaju u nevolje.

- Popustljivi roditelji ne postavljaju nikakva pravila niti granice. Kod njih vlada široka demokratija. Skoro uvijek su na strani djeteta, izlaze im u susret i ispunjavaju im ne samo potrebe i želje, već i hirove. Problem je što ih njihova djeca kada porastu ne doživljavaju kao autoritet, pa ih ne poštuju previše, a nemaju poštovanje ni prema drugima.

- Roditelji koji kontrolišu svaki korak svoje djece, postavljaju im jasna pravila i granice, ali ne objašnjavaju razloge za to. Ne žele da slušaju mišljenje mališana, nego sve mora da bude po njihovom. Upravo djeca koja su vaspitavana na ovaj način imaju najveće šanse da izrastu u delinkvente ili osobe sklone porocima.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari