1
min read
A- A+
Pročitano

Hierve el Agua-stijena u Meksiku koja izgleda kao vodopad

17/10/2020 - 22:30
Autor:Fos Media
97 pregleda

Ako ga posmatrate iz daljine, izgledaće vam kao sasvim običan vodopad; ako priđete malo bliže, izgledaće kao zaleđeni vodopad; ali tek kada se skroz približite, vidjećete da je ova stijena još spektakularnija od onoga što ste očekivali.

Foto: Twitter/Agencije

Foto: Pixelizam

Hierve El Agua (‘voda koja ključa’) je stijena, tačnije, formacija od mineralnih naslaga koja se nalazi na jednoj planini u Oaxaci, saveznoj državi Meksika.

f

Foto: Pixelizam 

Na vrhu planine se nalazi prirodna polica sa dva slatkovodna bazena poznata po svojim ljekovitim svojstvima, kao i nekoliko izvora prepunih kalcijumkarbonata i magnezijuma. 

f

Foto: Pixelizam 

Voda bogata mineralima se kap po kap prelivala preko ivica bazena stvarajući prirodnu formaciju koju vidimo danas – Hierve El Agua – neobičnu stijenu koja izgleda kao 50 metara visok vodopad.

f

Foto. Pixelizam 

Zapoteci, domorodački narod koji ovdje živi više od 2.000 godina, nekada su koristili vodu iz izvora za navodnjavanje, a kanale koje su stvorili u ovoj neobičnoj stijeni i koji su doprinjeli njezinom današnjem izgledu ostali su netaknuti gotovo dva milenijuma – zamrznuti u vremenu i prostoru.

Izvor: Pixelizam 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari