1
min read
A- A+
Pročitano

Može da kukuriče koliko hoće - Francuski pijetao pobijedio na sudu

06/09/2019 - 14:30
Autor:Fos Media
198 pregleda

Francuski sud donio je presudu u korist pijetla kog su tužile komšije jer je - previše bučno kukurikao ujutru.

Foto

Foto: Reuters

Na Morisa su se žalili vlasnici vikendice u blizini njegovog staništa na ostrvu Oleron. Vijest o Morisovim problemima sa zakonom obišla je svijet, pa je stekao i veliki broj obožavalaca.

Pijetla ipak nisu tužili direktno. Pred sudiju je pozvana njegova vlasnica Korin Fesu koja je rekla da je oduševljena presudom.

„To je pobjeda za sve koji se nalaze u istoj situaciji. Nadam se da će ova tužba biti presedan", prenijela je njenu izjavu agencija AFP.

Na saslušanju u julu, njeni advokati su tvrdili da je žalba suluda jer je gajenje pijetlova dio seoskog života. Fesu koja živi na Oleronu 35 godina, morala bi da se preseli ili nekako da utiša Morisa - da je presuda bila drugačija. Par koji ju je tužio moraće da joj isplati hiljadu eura, dodao je njen advokat.

Tokom parnice pokrenuta je i peticija „Spasimo Morisa" koju je potpisalo 140.000 ljudi.

Četvorogodišnji pijetao je postao slavna ličnost u Francuskoj.

Pisma podrške su stigla iz dalekih zemalja, a i iz Sjedinjenih Američkih Država, prenosi novinska agencija Rojters.

Stanovnici francuskih sela i oni koji na selo dolaze da bi pobjegli od gradske buke, sve češće se mimoilaze kada je u pitanju način života.

„Ovo je pitanje tolerancije - morate da prihvatite lokalnu tradiciju", rekao je gradonačelnik Kristof Sjur agenciji AFP.

Bruno Dionis de Sežur, gradonačelnik drugog francuskog grada, napisao je u maju otvoreno pismo pozivajući policiju da osigura poštovanje zvukova seoskog života.

Tražio je i da drugi zvuci - poput buke zvona koja nose krave i crkvenih zvona - budu upisani u francusku listu kulturne baštine kako ne bi dolazilo do podizanja novih tužbi.

 

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari