1
min read
A- A+
Pročitano

Oktobar 2019. bio najtopliji ikad registrovan

05/11/2019 - 22:07
Autor:Fos Media
156 pregleda

Oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar ikad registrovan na planeti, saopštila je danas evropska služba Kopernikus o klimatskim promjenama, navodeći da se radi o petom uzastopnom mjesecu kada je toplotni rekord ili potučen ili mu se temperatura približila.

Foto

Foto: Tanjug, Jaroslav Pap

Oktobar 2019. godine bio je 0,63 stepena Celzijusa iznad prosječne temperature referentnog perioda 1981-2000, čime je neznatno oboren rekord iz oktobra 2015, za 0,01 stepen Celzijusa, ali je bio 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskom periodu.

"To je peti uzastopni mjesec u kome se registruje rekordno visoka temperatura ili temperatura koja je vrlo blizu rekordne", naveo je Kopernikus, prenosi Beta.

Jun 2019. bio je najtopliji jun ikad registrovan, a juli je dostigao apsolutni rekord najtoplijeg mjeseca ikad registrovanog. Avgust 2019. je bio drugi po toploti za mjesec avgust, a septembar je bio na prvom mjestu.

Četiri posljednje godine bile su najtoplije ikad registrovane na planeti, i već je u avgustu Svjetska meteorološka organizacija već procijenila da će 2019. biti među pet najtoplijih godina, što odgovara predviđanjima naučnika o uticaju klimatskih promjena, navodi Frans pres.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari