1
min read
A- A+
Pročitano

Viber raskida sve veze s Facebookom: Pretjerali su, želimo zaštititi svoje korisnike

29/06/2020 - 14:59
Autor:Fos Media
376 pregleda

"Fejsbukovo kršenje pravila o zaštiti korisničkih podataka i neuspješno sankcionisanje poruka koje pozivaju na nasilje prešli su sve granice - Viber je, stoga, odlučio poduzeti konkretne mjere prekida oglašavanja, kao i uklanjanja funkcionalne povezanosti aplikacije s Facebook platformom, kako bi preko milijardu svojih korisnika zaštitio od takve neodgovorne politike", saopšteno je iz Vibera.

Foto: 123rf

Foto: 123rf

Rakuten Viber, jedna od vodećih svjetskih messaging aplikacija za sigurnu i besplatnu komunikaciju, najavila je prekid svih poslovnih odnosa s Facebookom. Viber će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, a usto će u potpunosti prekinuti s oglašavanjem na toj društvenoj platformi, čime aktivno doprinosi pokretu #StopHateForProfit i bojkotovanju kontroverznog tehnološkog diva.

Usled protesta koji su u proteklih nekoliko nedelja zahvatili SAD skupina od šest organizacija, među kojima su i Anti-defamacijska liga i NAACP, pozvala je sve oglašivače koji koriste Facebook da tokom jula zaustave svoje kampanje. Poanta bojkota je izraziti osudu Facebookove nesposobnosti da svoje korisnike zaštiti od govora mržnje. Brojni su primjeri loše zaštite korisničkih podataka od strane Facebooka, a jedan od zloglasnih skandala je i Cambridge Analytica, tokom kojeg je konzultantska kompanija iz političkih voda nepropisno prikupila podatke preko 87 milijuna Facebookovih korisnika. Ovaj najnoviji propust učinkovitog sankcionisanja govora mržnje za Viber je kap koja je prelila čašu. Kompanija pruža podršku pokretu #StopHateForProfit i otkazuje sve poslovne odnose s Facebookom.

Djamel Agaoua, Viberov izvršni direktor, izjavio je: "Facebook i dalje pokazuje da vrlo loše shvata svoje uloge u današnjem svijetu. Nepropisno korištenje podataka i nedostatak privatnosti korisnika u aplikacijama, sramotno izbjegavanje poduzimanja potrebnih koraka kako bi se javnost zaštitila od podsticanja na nasilje - Facebook je jednostavno pretjerao. Viber se ne stavlja u ulogu suca, ali činjenica je da neki ljudi pate zbog nekažnjenog širenja nasilnog sadržaja i smatramo da oko toga treba zauzeti jasan stav."

"Uklanjanje funkcionalne povezanosti Viber appa i Facebook platforme trebalo bi biti dovršeno početkom jula 2020. Otkazivanje oglašavanja na Facebooku stupa na snagu odmah", saopštili su a prenosi Index.hr.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari