1
min read
A- A+
Pročitano

Za nevjerovatnih 6,7 miliona dolara: Na aukciji prodat kraljevski dijamant Farnese Blue

16/05/2018 - 8:49
Autor:Fos Media
122 pregleda

Rijetki plavi dijamant koji je posljednjih 300 godine bio u kraljevskim kućama širom Evrope, prodat je na aukciji u Ženevi za 6,7 miliona dolara.

Farnese Blue

Farnese Blue dijamant, foto: Reuters

Farnese Blue dijamant je dat kao svadbeni poklon Elizabethi Farnese, kćerki vojvode od Parme, kada se udala za kralja Španije Philipa V 1715. godine. Tada je proslijeđivan od generacije do generacije i "selio" se iz Španije u Francusku, Italiju i Austriju. 

Dijamant od 6,1 karata potiče iz popularnog rudnika Golconda u Indiji. Prodat je nakon samo četiri minuta aukcije u aukcijskoj kući Sotheby's koja je za njega tražila i očekivala cifru od 3,5 do pet miliona dolara.

"Očekivali smo dobre rezultate. Krenuli smo s 3,5 miliona dolara, a okončali aukciju sa 6,7 miliona dolara, tako da smo baš premašili naša očekivanja. Dobar nakit, dobro dizajniran i napravljen s potpisom, urezanu vrijeme, dobro prolazi na aukcijama", rekla je specijalista za nakit Daniela Mascetti, piše portal Klix.ba.

Prema njenim navodima, ovaj dijamant je nekada bio dio krune koju je imala francuska kraljica Marie Antoinette. Identitet novog vlasnika nije poznat.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari