3
min read
A- A+
Pročitano

Kako upokojiti rijeku

18/07/2019 - 12:16
Autor:Fos Media
1089 pregleda

Prvo, odmjeriš neku državu. Biraj manju, bogatu prirodnim ljepotama. I neka izbija na more, da. Jedna od onih balkanskih bi bila idealna, tamo vlast ni uz gusle ne možeš da survaš, a to je veoma važno, vidjećeš zašto.

Foto

Foto: URA, FOS Media

Kad god se popi*aš u rijeku, neko će neđe to da popije.

Đed Čonjo

Piše: Milivoje Krivokapić

Tu se uvališ, flertuješ sa svim mogućim politikama, pa kad se ustoličiš, kad se jednom usadiš u fotelju, dalje sve ide glatko. Možda ovo lizanje zvuči kao visoka cijena, ali nemoj to da te zavara. Malo političkog kurvanja nikad nije ubilo nikog. U najgorem slučaju možeš skončati u diplomatiji ili opoziciji. A tamo ti je rajska poljana, bereš pare ni za šta. No, tebi se ovo neće desiti, ti si jak štih, to se vidi odmah.

Marnuo si vlast i sad si spreman za sljedeći korak, a on je malo teži – moraš da otruješ narod. Ne bre tako, ne smiješ da ih pobiješ. To je passé. Oni su tvoje biračko tijelo, pobogu. Otruješ ih nekom dobrom podjelom. One nacionalističke i vjerske su najpouzdanije, pa je najzgodnije da staviš čip na njih. Mogao bi da odigraš i na nešto po svom izboru, ali to nosi rizik. Gađaj sigurno.

Napravio si čvrsto tlo za dalji razvoj plana. Sad potežeš prvu cijev – osnivanje kompanija koje će da grade mini-hidrocentrale. Ne osnivaš ih lično, to se podrazumijeva. Tu uglaviš nekog tebi bliskog, nekog ko ne misli mnogo ili mu to predstavlja napor. Slijedi odobravanje koncesija za minihidrocentralisanje rijeka i aminuješ komandu da mehanizacije krenu u juriš. Ovdje ćeš se eventualno sresti sa prvom preprekom – ljudima koji žive oko tih rijeka, oni kojima život zavisi od njihovih tokova. Pojedini će se drznuti da se pobune sproću tvog plana. Ovo ne smije da te obeshrabri. Tu ih malo izmuvaj, obećaj im da ćeš stopirati sve dalje radove i narediti nadležnom ministarstvu da ispita dosadašnje projektne dokumentacije po kojima su odobrene koncesije. A onda u sred toga, onako iznenada, spiči još dvije dozvole za gradnju elektranica. Moraš malo biti šeret, majka mu stara, ozbiljnost je dosadna.

Ne zadržavaj se samo na jednoj opciji, ne budi naivan. Uključi i termoelektranu u igru. Neka bude ona koja je ozbiljan zagađivač, kojoj niko ne vidi svrhu osim prilepaka koji pomoću nje mlate masne plate. Takvom pogonu odmah odobri izlivanje otpadnih voda u kakvu rijeku, ali složi priču da su poštovani svi ekološki standardi ili šta već. Pušti budale da se upecaju na tu udicu. Kad priča legne narodu, neka to zlo od fabrike otpušti u rijeku nepoznatu gadost koja će da potamani sav živi svijet. Ne beri brigu zbog reakcija, malo podvikni, zarekni se da će neko da odgovara zbog tog nesmotrenog čina. Neće, naravno. Ajde, možda ćeš ipak morati nekog malo da lupneš po dupetu zbog toga i da ga rasporediš u državne organe. Nije strašno.

Pričam ti ovo, a osjećam da si ozbiljniji igrač. Ti bi krupniji zalogaj. U redu, imam pravu stvar za tebe. Odaberi neki ogromni i neisplativi projekat. Izgradnju autoputa, recimo. Pod tim izgovorom uzurpiraj rijeku, ali ne bilo koju. Odaberi neku baš lijepu, očaravajuću, od koje oči pamet gase kad je vide. Neku koja bi se mogla nazvati suzom Evrope. To je romantično, to prolazi. Tada udri po njoj iz svih oružja! Izmjesti joj korito, crpi šljunak bez procjena i odobrenja, dovedi njen živi svijet na granicu opstanka, zamućuj je dok ne bude mutna kao tvoja vladavina. Ali budi vrcav, uporedo šalji drugačiju poruku. Poriči da se išta od ovoga dešava, tvrdi pored zdravih očiju da je rijeka kao što je uvijek bila, ne trepći nego laži, laži, laži! Ako baš budeš u frci da štogod priznaš, vadi se time da će, eto, sve biti vraćeno u prvobitno stanje. Ne mari za činjenicu da je rijeka po strukturi tekuća voda i da je faktički nemoguće udahnuti joj pređašnji život. Nije na tebi da misliš o tome.

Da, obavezno izbjegni da obrazuješ narod o važnosti rijeka, pa neka i oni daju svoj doprinos tvom planu. Dozvoli da koriste njihova korita kao deponije i bunjake. Možeš tu i tamo sprovesti neku mlitavu kampanju o zaštiti rijeka, finansiranu od strane poreskih obveznika Evropske unije. To ionako nikad ne izleže konkretan rezultat.

Nadam se da si prethodno totalno zgovnao morsku obalu, jer je to dobra priprema za poziv pravog vodoubice. Ostaju ti još jezera, posveti im se jednako kao rijekama, nemoj da me izdaš. Vjerujem u tebe.

Znam, sad te mori briga – šta će biti s tvojim potomstvom kad ovaj plan privedeš kraju. Kako će ono da opstane u takvim uslovima. Dragi moj, kad jednom potruješ sve rijeke, potučeš sve šume i izbetoniraš more, tvoji izdanci će već uveliko biti na onim destinacijama gdje ih čekaju bezbrižni novci na tajnim računima.

Za tobom će ostati samo oni koji se nijesu dovoljno upregli da te spriječe dok si im divljački gadio dom.

Ostaćemo samo mi.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte još:

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari