3
min read
A- A+
Pročitano

Opet na nišanu

24/10/2019 - 11:39
Autor:Fos Media
11711 pregleda

Kao da mu nije dosta to što su ga mučili nakon hapšenja i što su ga po suđenju sproveli kroz grad vezanog kao vola i strijeljali. Kao da mu je malo to što mu u potonjih nekoliko decenija unižava ime kako ko stigne – neko da se okoristi o njegov lik, a neko da ga omalovaži lažima da je bio umobolnik pa se zato onda smijao u lice straljačkom vodu. Kao da mu je bilo po volji da prolazi kroz skorašnju spomeničku pomamu, al' ajde, zaslužio je znamen u tom gradu, ma koliko bile sporne okolnosti iza tog čina. Kao da je sve ovo bilo nedovoljno, pa se prije nekoliko dana opet našao na nišanu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Piše: Milivoje Krivokapić

Ubili smo te jednom, ubićemo te opet. Ubijaćemo vas opet i opet, sve dok se Srpske zemlje i Srpski narod ne oslobodi vašeg đavoljeg duha i otrova komunizma – napisao je tip ispod fotografije na kojoj je uperio dvoprsti pištolj u njegovo nasmijano bronzano lice.

Treba zanemariti ovaj dio izjave u kojem se pominju nečije zemlje i neki narod i đavolja protivnička ideologija. To je standardna nacionalistička baljezgarija, crvljivi šablon u koji se može umetnuti bilo koja izmišljotina po kojoj se narod dijeli i zvučaće isto. Treba se posvetiti pomenu ubijanja, prošlog i budućeg.

Obeća nam žustro da će nas ubijati opet, baš kao onda. Nije greška, vas je postalo nas u ovom kontekstu, jer gajim čvrstu vjeru da je svako ko je pročitao ovaj zavjet mržnje voljno zauzeo mjesto s one strane nišana sa koje se po drugi put našao i naš nasmijani heroj. I eto nas u staroj igri – s jedne strane mržnja, a sa druge osmijeh. Ta podjela potiče od davne istine da su pizde alergične na junaštvo. Klasični kompleks – iritira ih ono što im fali. Ono što ih goni iz poraza u poraz.

Tako će ostati zanavijek – metak ispaljen u hrabrost odbiće se nazad u praznoglavo čelo onog koji ga je ispalilo. Baš kao i ovog puta. Nije od tvoje prijetnje nikog spopao strah, internet osvetniče. Ti tvoji su punili gaće na kraju balade, kao što ih pune svaki put kad se pokaže da su onda bili na pogrešnoj strani. Što se, nemarom ili ne, pokazalo i ovog puta – ubijali smo i ubijaćemo, pročitasmo. Oni, dakle. Zajedno sa okupatorskim zlom. Dobro je došla još jedna potvrda tog zločinačkog jaranstva u ovom dobu opšteg revizionizma i masovnog pranja zločinaca. Neka si se izofirao, momče. Hoće jezik na istinu. Naš poen.

Nego, kako na mrtvog vuka i zec šilji kitu, tako i mrtvom junaku kukavica nabija cijev na čelo. A on joj se smije. Baš kao onog ranog maja četrdes'druge, kad su ga ubili jednom i, na njihovu neprolaznu žalost, učinili besmrtnim. Baš kao i neke bliske večeri na nikšićkom trgu.

A on se na to smije. I dalje.

Nije lako odrediti koja bi bila valjana kazna za ovu bruku. Zakoni se različito tumače, pa po njima neke koji bi spaljivali popove časte tek ukorom, a neke koji pale vatre pričama o genocidnim piscima ne lupe ni po prstu. A sve je to isti okot, samo je politički interes drugačiji. Idealno bi bilo da ova bratija bolesna od iste boljke i zamotana u različite zastave uzgoji jedan dobar osjećaj sramote. Da ih temeljno prodrma, ako i gaje išta ljudsko u sebi.

Zlo je vrijeme za heroje. Uprle se barabe da im zatru trag. Srećom, jedna istina je otporna na metke i zle propagande – može se prekrojiti sva prošlost, može pobijediti revizionizam i izjednačiti se oslobodioci sa cijelom kvislinškom bagrom. Mogu se porušiti svi spomenici, očekićati spomen-ploče, promijeniti nazivi ulica, prekucati udžbenici istorije, kanonizovati koljači i pretopiti sve biste. Mogu se plaćati istoričari da potkivaju laži, može se preskakati na pravu stranu pod okrljem falsifikovane istorije i izobličiti sva borba ovih naroda i narodnosti protiv najvećeg zla prošlog vijeka. Ali jedan osmijeh ništa ne može da izbriše i to bode njihove pogane oči. I sve da nastave da ubijaju kao što ste ubijali jednom, ostaće taj jedan osmijeh kao dokaz da su bili i ostali izdajničke kukavice i da su poraženi. I biće opet.

I nemoj da se kurčiš po Nikšiću, kralju. Nikome se to nije isplatilo.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari