3
min read
A- A+
Pročitano

Pismo Deda Mrazu

27/12/2018 - 13:44
Autor:Fos Media
1383 pregleda

Piše: Milivoje Krivokapić

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Dragi Deda Mraze,

Siguran sam da si očekivao moje pismo. Po mom nesigurnom brojanju, mislim da je ovo trideseto po redu, pa si se do sada morao navići na njih. Mnogo je to – rekli bi neki i skresali mi da te ne opterećujem. Ma, šta oni znaju? Znam da tebe to ne umara, jer je tvoje da uslišiš iskanja nas, djece, a naše da ti to unaprijed platimo dobrotom. To je jedan lijep i održiv privredni model, zasnovan na ekonomskom liberalizmu.

Nestrpljiv sam da pređem na želje, pa bih odmah da saopštim ono najbitnije, ono što me stavlja u pretplatu kod tebe – bio sam dobar! Bio sam dobar cijele godine. Poštovao sam starije, bio uzoran građanin, hranio se relativno zdravo i plaćao porez i doprinose na teret zaposlenog. Posebno sam ponosan na to što sam uredno ćutao na svaku nepravdu i problem. Stariji su me naučili tome – da se ne zamjeram. A ja, kao što sam već istakao, poštujem starije.

Znam, znam... Sad ćeš da podigneš obrve i prizoveš onih par sitnica po kojima možda nijesam bio baš onoliko dobar koliko tvrdim da jesam. Ne budi strog, Deda. Svi smo mi grešni pod nebeskom kapom, omakne nam se pokoja šporka riječ ili uvreda državnog simbola. To je više bilo, onako, ishitreno. Bezazleno, sasvim. Nema u tome skrivenih namjera ili, ne daj bože, subverzivnog djelovanja. Ne bih te lagao. Prijatelji se ne lažu.

Razumećeš ti to, pa i ne brinem. Sezona je darivanja, a ti si širokogrud. U nas je darivanje uveliko počelo. Kao i većina mojih sunardonika, za Novu godinu sam već dobio par ukora od banaka i jedno rješenje od Javnog izvršitelja. Ja sam im, kao i tebi, javio da sam cijele godine bio dobar, ali oni su me u pisanoj formi obavijestili da tom valutom ne mogu da namirim prispjela dugovanja. Ne znam zbog čega, valjda su novci vrijedniji od dobrote. No, šta ja znam o trgovini valutama? Ja sam tek dijete.

Nego, da te ne zamaram. Vjerovatno si zatrpan zahtjevima klinaca sa svih podnevaka i nemaš vremena za moje tlapnje. Trudiću se da budem što skromniji u svojim željama, iako dobro znaš da ja nijesam dijete od jedne želje.

Želim da svoj djeci u našoj zemlji, pa i meni, daruješ po pancir. Za slučaj da na Sjevernom polu ne pratiš crnu hroniku, ovamo imamo jedan ulični rat kartelskog tipa. Iako se te čike trude da dobro ciljaju, poneki kuršum se odmetne pa pogodi nevino stanovništvo. Ne bih da se miješam u tuđa posla, ne shvati me pogrešno, samo bih da mi, koji smo budućnost ove zemlje, budemo zaštićeni. Ne znam da li za ovo treba da se raspiše tender, ali ako treba, nemoj da brineš. To se kod nas nekom čudnom srećom uvijek utrefi onome kome je namijenjeno.

Želim da nam pokloniš i jednu opoziciju, ova nam se pokvarila. Već neko vrijeme ne radi kako treba, siplje šarafe na sve strane, a i nemamo rezervnih djelova za nju. Ovi mehaničari iz Brisela su nam u povjerenju rekli da je bolje da nabavimo novu nego da sipamo pare u ovu, jer će to na kraju bit' bačena para. Nemoj ovo da protumačiš kao glas protiv vlasti, daleko bilo. Samo želim da podstaknem demokratiju i fer političku utakmicu. To se sada tako zove.

Izgleda da je neko od nas poželio da nam doneseš neke nove spomenike, pa samo da te obavijestim da su uredno stigli. Njih evo, za sada, imamo dovoljno, pa ih ne moraš slati do sledećeg krupnijeg flerta istorijom.

Posebno želim da izgrdiš one čike što hoće da nam udave rijeke, da Pljevljacima daruješ čari čistog vazduha i da nam, kao jedan krupni privrednik,  budeš jemac za sledeći kreditni sunovrat za autoput.

Nadam se da ne tražim previše. Do sada si mi ispunio mnogo želja, to moram da ponovim i da ti se zahvalim. Jeste da sam se onda zajebao što umjesto onih rolera nijesam tražio revoluciju, ali nema veze. Doći će vrijeme i za nju.

Dragi moj Deda Mraze, snažno vjerujem da ćeš između cirkanja koka-kole i tlačenja vilenjaka naći vremena da poispunjavaš ove skromne zahtjeve. Ja ću ti se odužiti time što ću i dalje biti dobar i primjeran dječak, što u svakom trenutku možeš provjeriti zahtjevom za bezbjednosnu procjenu.

Mnogo pozdrava iz prohladne i sunčane Kaplje vode!

Milivoje

P. S.: Hvala za onaj Dorćol od prošle godine. Sila si!

 

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari