2
min read
A- A+
Pročitano

Plagijat ili ,,nije autentičan’’

12/11/2019 - 13:32
Autor:Fos Media
2534 pregleda

Nakon više mjeseci vijećanja, komisija Ekonomskog fakulteta utvrdila je da magistarski rad lidera Demokrata Alekse Bečića ,,nije autentičan’’. Da konstatujemo očigledno – rad je plagijat.

demokrate

Foto: Demokrate / FOS

Piše: Tamara Cupać

Međutim, zbog rupa u zakonu, lider Demokrata neće ostati bez titule, niti će snositi posljedice za ovo, odnedavno, krivično djelo. Sud časti koji je bio nadležan za ova pitanja prestao je da postoji, a novoformirani Etički odbor takođe ne može da odlučuje jer je nastao kada je postupak već bio pokrenut.

Bura se digla nakon što je NVO Centar za akademski integritet  iznio tvrdnje da je rad Bečića plagijat, a on je na to odgovorio da je sve maslo starih partnera DPS i DF. Izvršni direktor CAI Mitar Đukanović, prilično jednostavno, ali i argumentovano, onome ko je iole pismen, prikazao je u kom dijelu je rad plagijat – odnosno koje djelove tuđeg rada je Bečić iskoristio kao svoje, ne navodeći pravi izvor. Na to Bečić i njegovi saborci nisu imali bolji argument od toga kako je lider Demokrata rad odbranio u ,,punoj sali’’. U jučerašnjem saopštenju Bečić je ponovio– da je sve ovo rijaliti program u režiji DPS i DF. Rijaliti DPS i DF možda jeste, ali da li to može da oslobodi moralne odgovornosti predsjednika ,,najjače’’ opozicione partije? Kakvu poruku  mladi lider šalje mladosti i javnosti Crne Gore koja je na nož dočekala plagijat naučnog rada u režiji Bojane Lakićević Đuranović? Njeno nedjelo u javnosti nazvano je pravim imenom – plagijat. Rad Bečića nazvan je ,,nije autentičan’’. Po starom pravilu, odluke ,,zarobljenih institucija’’ opozicija uvažava samo kada idu njima u prilog.

Predsjednik Demokrata je, podsjetimo, u februaru ''odbacio'' Izvještaj Međunarodne komisije koja je formirana kako bi provjerila autentičnost njegovog magistarskog rada, nazvavši je ‘’DPS komisijom’’. Bečić je juče ironično kazao da mu je drago što nije u društvu Veselina Veljovića i Aca Đukanovića jer su njihovi (magistarski) radovi "čisti". Valjda mu je zadovoljstvo što je njegov rad plagijat u "samo" 20 odsto, ali da iskoristimo ovdje omiljenu političku floskuletinu koju opozicija koristi kada se optužuje međusobno za saradnju sa DPS- ne možete biti manje ili više trudni. Dakle: ili ste plagirali rad ili niste.

Po starom običaju, Bečić nije istupio pred javnost na jučerašnjoj pres- konferenciji, već je poslao svoje pulene da to učine umjesto njega. Poslanik Demokrata Momo Koprivica je juče pokušao jednako neslavno da odbrani svog predsjednika time što je, između ostalog, pitao šta je to korektno citiranje izvora. Bitno je za ubuduće za Bečića da ga ne brane oni koji nemaju abera o tome kako se piše i citira naučni rad. Takođe bi ljekovito bilo da opozicija prestane da radi ono što DPS-u najviše zamjera, ako misle da zavrijede povjerenje glasača. 

A iako je van zemlje, kako je naglasio u svom ,,neću da se branim’’ saopštenju, da ispiše reagovanje Bečiću je trebalo  desetak minuta. Ko sa kim režira ovaj rijaliti, neka javnost procijeni.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari