3
min read
A- A+
Pročitano

Seansa: Iscrpljenost

19/12/2019 - 16:00
Autor:Fos Media
1938 pregleda

Dnevnik pacijenta, unos jedanaesti: Ženska osoba, starosti trinaest godina. U evidenciji pacijenata zavedena pod nadimkom Kaplja. Za razlog današnje posjete istakla je – iscrpljenost.

O Bogu i novcu

"O Bogu i novcu"

Piše: Milivoje Krivokapić 

- Kapljo, poranila si ovog mjeseca. Mada, primjećujem da izgledaš umorno...

- To je zbog iscrpljenosti, doktore.

- Moram da pitam šta te je to toliko vidljivo iscrpilo?

- Priča.

- Priča? Kakva to priča?

- Dosadna, izlizana, naporna, perfidna, demagoška i... i opasna priča.

- Hm... Želiš li da je ispričaš?

- Ne baš. A i kad bih htjela, to bi bilo skoro nemoguće izvesti zbog njene prirode. Takva priča ne može da se ispriča objektivno. U stvari, nemoguće je ispričati a da je neko pogrešno ne skonta.

- A možeš li bar da kažeš o čemu se radi u toj priči?

- O Bogu i novcu.

- O Bogu i novcu... Veoma intrigantna tema, vodi u mnogo ishoda, tako da...

- U redu, doktore, navukli ste me, ispričaću bar onaj ključni dio. Opet se jedna strana mojih roditelja krvi sa jednom božijom podružnicom, onom najmoćnijom kod nas.

- Vjerski sukob, dakle...

- Ma, kakav bre vjerski sukob. Imovina, doktore. Tu je zakočilo.

- Imovina?

- Da. Moji, pošto im je data briga nada mnom i mojom rodbinom, razrađuju fintu da preuzmu imovinu te vjerske zajednice za koju ova ne može da dokaže porijeklo. Očekivano, to je izazvalo bijes druge strane i njenih pristalica. Ono, u fazonu, time hoće da se otmu svetinje, da se zatre vjekovna vjera, koristi se arhaični ratni rječnik, ma katastrofa. Onda moji uzvrate time da ja, jer oni eto zbore u moje ime, zaslužujem svoju organizaciju vjere, a ne nekakvu koja ima komandu u komšiluku. Ma, sve gore od goreg. Iz toga možete zaključiti da su moji i ta vjerska zajednica na suprotnim političkim kursevima.

- Političkim kursevima? Koliko mi je poznato, vjera i politika bi trebale biti odvojene.

- Jao, doktore, naivni li ste. Pa kod nas je jedan od najuticajnijih političkih subjekata upravo ova vjerska organizacija o kojoj govorim. I doktore, sve je to isti princip – institucije i politike i vjere imaju istu hijerarhiju, na isti način regrutuju pristalice i istim zabludama ih drže pod svoja krila.

- Zanimljivo...

- Nije zanimljivo, doktore, nego naporno. Više mi je puna kapa priče o bogovima i nacijama i simbolima i njihovoj ugroženosti i poziva na njihovu odbranu. Posebno me boli što se moji sestre i braća primaju na to. Kad je tako, onda ih je lako i potpaliti. Zato sam i rekla da je ova priča opasna. A u osnovi svega leži – novac. Oni se, doktore, grabe oko imovine, oko veoma isplative imovine. Nema tu ni Boga ni vjere, ni ispravljanja istorijskih nepravdi. Ne znam bre kako moja rodbina to ne vidi. I jedni i drugi slijepo blenu u svoje lidere, srču taj otrov koji im oni sipaju i ne gledaju okolo, a trebalo bi.

- Kad kažeš da bi trebalo da gledaju okolo, na šta misliš?

 - Pa evo, recimo ovo: dok se narod s dvije strane upire oko imovine od koje nema koristi, u isto vrijeme moji sipaju grdne pare u našu avio kompaniju. To je jedno totalno sumanuto preduzeće, masne plate po upravnim odborima i tako to, a konstantno su u gubitku. Nikakve vajde od njih. Ali eto, moji vele da im se treba pomoći i po ko zna koji put tovare silni novac mojih sestara i braće za njihov spas. Ne znam da li sam luda, ali mi se čini da se uvijek uz potegunuta vjerska pitanja igra neka paralelna igra. Te goruće teme mi izgledaju kao dimna zavjesa za neku tekuću ili dolazeću pizdariju. Sve me ovo zbunjuje, doktore. I umara. Mnogo me umara.

- Nije da nema smisla to što govoriš. Bilo bi korisno ispitati korijen ovih problema...

- Kad nad nama postavite vođu, bio izabran političkim putem ili vjerom, on za nas postaje dogma. Mi ne preispitujemo njegove odluke i poteze. On je apsolutno i uvijek u pravu. Paradoks je što u isto vrijeme iz punih usta pljujemo druge vođe i njihove pristalice ukoliko su nam kontra. A u suštini smo isti i isto činimo. Eto vam korijena, doktore.

- Kapljo, kad sumiram sve što si rekla, jasno mi je zašto si toliko iscrpljena.

- Uh, doktore, ovo je samo dio. Da me hoće više manuti političari i popovi. Kako koji od njih progovori, tako ja nagrabusim.

- Evo dolazi nova godina. Možda ona donese neke lijepe promjene. Možda se tvoji sestre i braća malo, tako da kažem, dozovu u novom ljetu.

- Mnogo je očekivati da se dozove neko ko tvrdo vjeruje da je maler vjenčavati se u prestupnoj godini.

- Nijesam razumio šta...

- Ništa, ništa, doktore. Pozdravljam Vas i srećna Vam Nova godina.

- Srećna Nova godina i tebi, Kapljo.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

Pročitajte i ovo:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari