3
min read
A- A+
Pročitano

Špica je bačena!

15/11/2018 - 14:38
Autor:Fos Media
1645 pregleda

Sve u životu je igra, pa i sam život, tako kažu.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Piše: Milivoje Krivokapić

Kad se sakupljaju jaja od živine, valja otvoriti koje oko više. Zna pitoma perad da biva agresivna ako osjete da im neko ugrožava potencijalno potomstvo bogato proteinom. Iskusni živinar pusti da ih malo omami glad, pa im iznenada, malo dalje od legla, baci šaku žita. Količina tog zrnevlja nikad nije dovoljna da nahrani svu živinu, pa u tom trenutku nastaje pačariz ko će da dograbi više. I dok se u grabežu oko mrve hrane od koje se ne može biti niti sit niti zadovoljan rasipaju krv i perje,  živinar u miru pokupi jaja. A živina, onako očerupana i ranjena, ni ne obrati pažnju na gubitak. Zapamti samo ko joj je za vrat skakao dok se borila za žito i čeka prvu priliku da se osveti.

Nije ponižavajuće prepoznati se u ovom primjeru. Ponižavajuće je uporno učestvovati u toj igri.

Bacanje špice je igra. Uobičajena i rasprostranjena. Od kafane do dvorova, baca se špica kad pritreba. Naziv možda nije razumljiv van granica naše domovine, ali pravila ove igre su svuda ista – plasirati razlog (špicu) koji će da zanese ciljnu grupu, a bacač špice, dok se ovi prethodni predano komate isprovocirani njome, lakim manevrom ostvari svoj interes na račun druge strane.

Za dobro bacanja špice važno je ispunjenje dva uslova: da je špica što sočnija, dakle, primamljiva što masovnijiem plijenu i da je reakcija što burnija, onako, da zaokupi svu pažnju ciljanog subjekta.  Ako se ostvari uspješna kumulacija navedenih uslova, špica je uspješno bačena. Diverzija uspjela! Bacač  je ostvario svoj cilj – ovajdio se na račun primača.

A kako je sve igra, pa i sam život, bilo bi tako pajtonovski zabavno da se tamo, iza magle nametnutih vidokruga odvija takmičenje u bacanju špice. Mada, ako se uporede dešavanja u ovim loćikavim zemljama, koje se tako mekano nazivaju državama u tranziciji, ovo čak zvuči i realno. Malo naginje na teoriju zavjere, ali to smo svikli. Uvijek nam neka mračna sila o glavi radi a mi nikad ništa nijesmo krivi.

Sve u životu je igra, rekosmo, pa nema razloga da ne bude i ovo. Jedan dobar globalni turnir u tome koja će vlast bolje da zabludi svoj narod i odradi ga na njegovu štetu. Što se ovo više ponavlja, što  mu se više podari pažnja, sve više zvuči stvarnije. I još zabavnije.

A ako se baš razlože fakti, izvjesno je da je upravo završeno jesenje kolo ovog turnira. Na osnovu toga može se izvesti i rekonstrukcija našeg učešća.

Vjerovatno smo prvo izabrali predstavnika, tzv. bacača. Tajno, od strane posebno obrazovane komisije. Kao ono za Eurosong. Onda smo ga o državnom budžetu uputili na turnir. Po dostupnim informacijama, zaključujemo da je branio naše boje u kategoriji bacanje do pet špica, sa poluskrivenim motivom. Sve uobičajeno – arbitri spremni, uslovi ispunjeni, crnogorsko građanstvo o svemu ovome neznaveno, kako pravila i nalažu.

I ide prva špica – limena crkva na Rumiji. Ova špica je uspješno korišćena i ranije. Očekuje se reakcija raje. Ipak slabi poeni. Skroman procenat onih koji su se zaintrigirali za ovaj mamac. Nego, to je tek prva od pet, praktično zagrijavanje.

Stiže sledeća – pitanje simbola na državnom grbu. Provjeren adut u crnogorskoj taktici. Značajno bolji rezultat od prethodne. Građanstvo se navuklo na nju. Odličan osnov za sledeći šut.

Munjevita treća špica – sankcije za neustajanje tokom intoniranja himne. Ovo je vjerovatno okarakterisano kao odličan potez crnogorskog predstavnika. Ovakvo navlačenje na špicu nije postignuto odavno.

Evo i četvrte špice – genocidni crnogorski pisci u obrazovnom sistemu. Vješta igra, učešće dijaspore uvijek donosi dodatne poene. Dopunjeno još jednim piscem u odnosu na ranije primjere. Iskusno.

I primakli smo se završnom udarcu. Peta i poslednja špica za ovaj meč i kolo. Uslovi za crnogorskog takmičara odlični – narod je nategnut, distrakcija je na visokom nivou. I konačno stiže finalna špica – sramna 'devestoostamnaesta! Odličan potez! Fantastičan uspjeh Crnogoraca – maštamo komentar. Njihova vlast sa sigurnošću može da računa na ostvarenje svojeg interesa. Špica iacta est!

Pretpostavljamo da se nakon ovog uspjeha crnogorski predstavnik zahvalio svima i čestitao svojoj državi na usvajanju izmjena i dopuna Zakona o eksproprijaciji i početku ispitivanju podmorja radi pronalaženja nafte, koji su ujedno bili i predmet jesenjeg ciklusa bacanja špice. Reakcija građana umanjena, interes države uvećan. Cilj ostvaren.

Sve u životu je igra, pa i sam život, ali nije prijatan osjećaj kad te izigraju. Zato, kad se baci špica, ta šaka žita, treba oprezno podići gard i skupiti (ona) jaja. U njih ciljaju kad je prljava igra. Uvijek.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku FOS Media.

 

Pročitajte i ovo:

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari