3
min read
A- A+
Pročitano

Zimmer Frei za NATO raj

13/06/2019 - 13:20
Autor:Fos Media
891 pregleda

Probudilo ovo sunce neke uobičajene godišnje rutine. Klima uređaji su svečano promijenili modus operandi, vrućina tuče, more vuče, a haljinice uljepšavaju dane nama tupavcima.

foto

Foto: FOS Media

Piše: Milivoje Krivokapić

U tom duhu, prije negoli ljeto navali, što je ove godine zbog uplakanog maja malo kasnilo, svodi se i zimska turistička računica. Ocijede se nerazumljivi statistički podaci i objavi se koliko nas je više turista posjetilo nego lani u istom periodu. Više, naravno.

Na ovo smo se navikli, pa nam je postalo i simpatično. Zamišljamo tamo nekog niskoenergičnog državnog službenika koji periodično, po komandi, isuče prošlogodišnji šablon o broju turista u određenom periodu, gurne brojčanik za godinu više i onako, piljarski, odredi procenat porasta posjeta i broja noćenja. Gotovo bez greške se već godinama taj famozni procenat rasta broja ovogodišnjih turista u odnosu na lanjske vrti oko desetke. Tu se igra na skromno – niže brojke, ali progresivan i nepokolebljiv rast. Sigurna igra.

A na sigurnost se lako navići. Toliko lako, da se našla kao okosnica ovogodišnjeg iskaza o broju turista. Taman kad smo očekivali još jedan predvidljiv izvještaj o broju posjetilaca u prvom kvartalu tekuće godine, našu uobičajenu statistiku je zamijenio nov podatak – zimus nas je posjetilo oko 80 odsto turista više iz država koje su članice NATO-a!

Odoše u mrak naši dobri sitni procenti! Zbogom skromne brojke, vrijeme je za vrtoglave statističke skokove. Nema više mjesta za siću, igramo na krupno i, je li, sigurno! Jer NATO je sigurnosti jemac!

Tako se, po predstavljenoj statistici, ostvarilo jedno od ključnih proročanstava naše vlasti – postali smo popularna turistička destinacija za posjetioce iz zemalja uz koje smo se sabili pod ambrelu Sjevernoatlantskog saveza.

Neka su sve ove teško provjerljive brojke i procenti tačni, pa i neka se tamo neki ušuškani stranac prije putovanja raspituje je li ta njegova namjerena destinacija pod zaštitom sjevernoatlantskog kompasa, ipak ostaje pitanje kome koristi ova plitka propaganda? Je li stvarno toliko bitno, i po šta može biti bitno prodavati narodu magluštinu u vidu navodnog turističkog benefita od članstva u nekakvom vojno-političkom savezu? Ovaj svijet je milom i silom izdijeljen na skoro dvjesta država, a naš NATO broji 29. Po tome, turistička kretanja naših saveznika su prilično ograničena, ma mi nešto ne djeluje kao da se šeću samo po osiguranom komšiluku.

I sve da popasemo ovu priču – da drugovima strancima kao presudan faktor turističke posjete nekoj zemlji predstavlja njen status članice u NATO-u jer su zaštićeni od spoljnih dušmana i ostalih vragova – ko će ih, žalosna im majka, zaštiti od naših unutrašnjih zala?

Baš u danima kad je ovaj izvještaj postao javan, kad se pohvalismo najezdom posjetilaca iz, poput nas, zaštićenih zemalja, naš asfalt se nanovo užario. Malo od saobraćajki, a malo od uobičajenih obračuna, tek naša mala zemlja gubi svaku šansu da se podiči titulom bezbjedne destinacije.

Uvucimo se nakratko u čapru prosječnog zapadnog turiste, kojem je laka dostupnost informacijama, kao manje-više bilo kome danas, bukvalno na dlanu. Taj turista, odnosno mi u njegovoj koži, se kroz par klikova domognemo informacija o našoj lijepoj domovini i šta vidimo? Niska prijetnja od globalnog terorizma, to je kul. Narko rat u toku, kokain se distribuira jedrenjacima, narod gine u saobraćaju ko pod Staljingradom, devastira se okolina. Baš uzbudljivo, idem tamo! Zvuči li ovo ikome kao logičan zaključak?

No, sitna briga za to. Bitno je da se mi kroz članstvo u NATO predstavimo kao bezbjedna oaza za turiste na Balkanu, da uz to bez ikakvog osnova tvrdimo kako je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna, pa turizam ima da pupi do prebukiranosti smještajnih kapaciteta. A to što svakog u svakom trenu može pokositi kuršum iz neke nesigurnije ruke neposrednih izvršilaca likvidacija ili što svakog kakav divljak može zbrisati sa druma je stvar lične nepažnje, očigledno. Kurva sudbina.

Ušli smo u NATO, to je svršena priča. Jednom će se pokazati da li je to bio mudar potez ili ne. Do tada, manimo se jeftinih promocija i pristrasnih statistika. Rastu nam bitniji procenti, i to oni crni. Dičimo se fasadom dok nam je kuća trula iznutra.

Da li će biti Zimmer Frei za raj ili za kraj – zavisi od nas.

Napomena: Stavovi izraženi u ovoj kolumni ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala FOS Media.

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari