1
min read
A- A+
Pročitano

Otvaranje izložbe "Drugarice - Ženski pokret u Crnoj Gori 1943-1953"

08/03/2018 - 8:43
Autor:Fos Media
46 pregleda

Povodom obilježavanja Dana žena večeras u 20 časova u Fondaciji Petrović Njegoš na Kruševcu u Podgorici, biće otvorena izložba "Drugarice - Ženski pokret u Crnoj Gori 1943-1953".

a

Foto: Culture Corner

U istom prostoru od 18 časova biće organizovane Osmomartovske rasprave „Postjugoslovensko nasljeđe socijalističkog feminizma“.

Učesnice Osmomartovskih rasprava, koje se ove godine organizuju prvi put, su Paula Petričević, Maja Solar i Jelena Petrović. One će govoriti o nasljeđu jugoslovenskog ženskog pokreta, o razlozima za zanemarivanje i krivotvorenje sjećanja na AFŽ, kao i o tome da li i na koji način to nasljeđe može biti funkcionalno u kontekstu savremenih postjugoslovenskih, ali i globalnih debata o budućnosti i izazovima feminizma.

Izložba „Drugarice“ posvećena je obnovi i reinterpretaciji sjećanja na emancipatorske doprinose ženskog pokreta tokom djelovanja Antifašističkog fronta žena u Crnoj Gori i Jugoslaviji od 1943. do 1953. godine. Autorke izložbe su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, umjetničke intervencije potpisuju Kristina i Adrijana Gvozdenović, Milena Pejović, Lenka Đorojević i Irena Lagator Pejović.

Događaj se organizuje u okviru Inicijative za osnivanje Muzeja žena Crne Gore. Inicijatori i organizatori programa su NVO NOVA i NU Institut za savremenu umjetnost, a realizaciju je omogućila NVO ART365 uz podrsku Komisije za raspodjelu dijela prhoda od igara na srecu.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari