1
min read
A- A+
Pročitano

Pronađen Da Vinčijev crtež i to ispod njegovog remek-djela

14/08/2019 - 21:45
Autor:Fos Media
338 pregleda

Otkriven je crtež Leonarda da Vinčija, skriven više od 500 godina ispod jedne od njegovih najčuvenijih slika „Bogorodica u pećini“, saopšteno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Crtež je otkriven zato što je rađen u materijalu koji sadrži cink

Crtež je otkriven zato što je rađen u materijalu koji sadrži cink, foto: National Gallery

Eksperti Londonske nacionalne galerije analizirali su djelo i otkrili da je Leonardo počinjao, a zatim ostavljao crtež, prije nego što je prešao da slika djelo kome ćemo se diviti vjekovima. 

Otkriveni su početni potezi koji prikazuju anđela i bebu Isusa na slici, kao i otisci ruku umjetnika ili asistenta, prenosi Si-En-En, piše RTS.

Upoređujući poznatu sliku sa snimkom one ispod koje se vidi crtež, uočljivo je da je „Leonardo promijenio ugao glave bebe Isusa i da se ona vidi iz profila, kao i da je uklonio lokne“.

ghc
Skriven više od pet vjekova – pronađeni Leonardov crtež, foto: National Gallery

Kako navode stručnjaci, vidi se da je Leonardo „odustao od prvobitne kompozicije obje figure i da ih je podigao, da je više otkrio lice anđela i više ga priljubio Bogorodici“.

Eksperti galerije kažu da je crtež otkriven zato što je rađen u materijalu koji sadrži cink, koji je vidljiv ispod iks-zraka kao i pomoću novih hiperspektralnih snimaka.

Galerija je najavila izložbu „Leonardo: Iskustvo i remek djelo“, koja će biti otvorena u nevembru.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari