1
min read
A- A+
Pročitano

U kulturu na sjeveru uloženo preko 1,5 miliona eura

23/09/2019 - 22:06
Autor:Fos Media
93 pregleda

Vlada Crne Gore je za prethodne tri godine za razvoj kulture na sjeveru opredijelila više od milion i po eura, kazao je premijer Duško Marković na otvaranju festivala “Mojkovačka filmska jesen”.

Foto

Foto: Gov.me

“Nastavićemo da izdvajamo i dodatna sredstva za kulturu, i ovdje u Mojkovcu, na svakom drugom mjestu”, kazao je Marković.

On je dodao da je Mojkovačka filmska jesen jedna od najstarijih manifestacija kulture u Crnoj Gori, sa višedecenijskom tradicijom koja je duboko ukorijenjena i na prostoru bivše Jugoslavije.

“Tokom postojanja od bezmalo četiri i po decenije, Mojkovačka filmska jesen prolazila je kroz različite koncepcijske promjene i prilagođavanja, i danas se na širim prostorima prepoznaje kao Festival glumca istog govornog područja”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, festival se danas prepoznaje kao scena za promociju domaćih filmskih stvaralaca, razvoj nacionalne kinematogafije, ali i prilika za regionalnu i širu participaciju u toj kulturnoj sferi.

“Poseban je i zapažen značaj Festivala za kulturnu ponudu Mojkovca, odnosno crnogorskog sjevera, ali i države u cjelini”, rekao je Marković.

On je istakao da su Vlada i Ministarstvo kulture uložili značajan trud kako bi crnogorska kinematografija bila usklađena sa zahtjevnim međunarodnim standardima, i postala dio jedinstvene evropske filmske scene.

“Unaprijedili smo zakonodavstvo, obezbijedili stabilne izvore finansiranja. To je omogućilo da Crna Gora pristupi najznačajnijim evropskim programima i fondovima. U toj ravni je i ovogodišnje članstvo u veoma značajnom fondu za kinematografiju Savjeta Evrope – EURIMAŽ”, ukazao je Marković.

Premijer je podsjetio da su formirali Filmski centar, uspostavljajući institucionalizaciju u kinematografskoj industriji

On je naveo da film kao sedma umjetnost, sa svojim nezamjenjivim sadržajima, doprinosi pozicioniranju nacionalne kulture u širim okvirima.

Njegova dokumentarna sfera, uz druge prioritetne oblasti kulturno-umjetničkog stavaraštva, dodaje Markvoić, ima neizostavnu i nezamjenjivu ulogu u očuvanju državnog i kulturnog identiteta.

“Manifestacije poput Mojkovačke filmske jeseni, Ratkovićevih večeri poezije, te sadržaji kulture i umjetnosti koji se prepoznaju po nagradama koje nose imena naših najznačajnijih pisaca – pripadaju politikama koje na najbolji način čuvaju bogatu umjetničku tradiciju, multikulturalnu baštinu i identitet Crne Gore”, naglasio je Marković.

Zbog prirodnih ljepota, rekao je on, Crna Gora se kroz umjetničku optiku prepoznaje kao sve zanimljivija filmska destinacija.

“Iz tih razloga, posebna pažnja posvećuje se promociji Crne Gore kao izuzetnog potencijala za međunarodnu filmsku industriju, uz primjenu odgovarajućih podsticajnih mjera”, kazao je on.

On je poručio da će svi napori koji budu usmjereni ka uključivanju u regionalne i evropske tokove saradnje, te promociji kulturnog turizma, imati snažnu podršku Vlade i Ministarstva.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari