2
min read
A- A+
Pročitano

Veliki spektakl u KIC-u: Spoj različitih kultura, muzike i igre podigao podgoričku publiku na noge (FOTO)

08/11/2018 - 14:25
Autor:Violeta Rovčanin
309 pregleda

Manifestacija „Tradicija plesa i muzike u centralnoj Evropi“ održana je sinoć u Kulturno -informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici. Odlično druženje, igra i pjesma obilježili su ovo veće, a sala KIC-a bila je popunjena do posljednjeg mjesta.

Foto: Damir Murseljević

Foto: Damir Murseljević

Učestvovali su ansambli iz Austrije, Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, kao i folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović”, a na svečanosti se, u ime Ministarstva kulture obratio državni sekretar Dražen Blažić.

„Dosadašnjim učešćem u programima Centralnoevropske inicijative Crna Gora je pokazala posebnu zainteresovanost za razmjenjivanjem raznih iskustava sa državama koje pripadaju ovoj geografskoj cjelini. Ne treba posebno podsjećati koliko prošlost, ali i sadašnjost i društveno-političke okolnosti obavezuju na saradnju naroda centralne Evrope. Naročito kada se ima u vidu da većina država ovog regiona dijeli slična istorijska iskustva kroz koja su se odvijala i intenzivna kulturna prožimanja“, kazao je Blažić.

Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

U ime PCCE platforme i u ime organizatora ovog događaja,  goste i učesnike je pozdravio ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jožef Neđeši.

„Iskreno se radujemo da je bilateralna saradnja između naše države i Crne Gore odlična, a to važi i za oblast kulture. Mađarska će nastaviti da podržava Crnu Goru na svom putu evropskih integracija, baš kao i u slučaju drugih država regiona. Takođe želimo da promovišemo regionalnu saradnju u različitim oblastima, jer vjerujemo da to može biti od velike koristi za države Zapadnog Balkana. Uspjesi V4 saradnje, Salzburški forum ili Kulturna platforma dokazuju naš slogan, koji glasi: „Zajedno smo jači”, kazao je Neđeši.

Zadovoljstvo što je baš kao i uvijek kada se organizuju događaji u KIC-u, Velika sala popunjena, iskazala je i direktorica Snežana Burzan.

Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

‘’Podgorica se vjekovima diči multietničkim i multikulturalnim skladom, a u  ovom 21. vijeku, vijeku tehnologije, društvenih mreža, otuđenja i često potrage za smislom, zbilja me čini srećnom što je večeras Velika sala KIC-a puna. Lijep je i povod – promocija tradicije i običaja naroda koji žive u centralnoj Evropi i njeguju, prkoseći aktuelnim trendovima i globalizaciji, očuvanje drevnih, iskonskih vrijednosti i čovjeka i naroda, koje prevazilaze i vrijeme i granice’’ , kazala je Burzan.

Veliki koncert je otvorio ansambl Češke. Sjajna, poletna akustična muzika dolazi iz srca Evrope. Tomaš Kočko i njegov orkestar sviraju akustične instrumente kao i perkusije i tradicionalne narodne instrumente. Njihova muzika sadrži ekspresivne zvukove i ritmičku pozadinu s elementima roka, metala, narodne muzike i džeza. Grupa je nastupala na značajnim festivalima u Češkoj Republici i brojnim svjetskim festivalima.

Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Nakon toga, nastupao je Vladimir Homola koji svira cimbalo. On je izveo tri pjesme iz raznih regija Slovačke.

Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Trećeg gosta, Mađarsku, predstavljao je bend „Zađva“. U pitanju je jedan od trenutno najaktivnijih bendova koji sviraju narodnu muziku u Mađarskoj. Porastao na „tanchaz“ (dosl. „ples-kuća“) metodu, koji je priznat od strane Uneska, bend je postao prepoznatljiv predstavnik mađarskog tanchaz pokreta. Tokom nastupa je vladala odlična atmosfera koja se nastavila i po izlasku na scenu gostiju iz Poljske. 

Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Poljski Tegi Hlopi Bend nastavlja tradiciju žive plesne muzike centralne Poljske. Trudi se da prizove zvuk i karakteristični ritam seoske muzike kombinujući je sa notama koje se izvode u gradu, na ulicama. Chlop je lokalno ime stare, tradicionalne plesne melodije, odnosno neka vrsta mazurke, plesne melodije u tri takta.

Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Odličnoj atmosferi je doprinijela i Austrija. U Beču se razvija poseban stil jodlovanja, poznat kao „Dudeln“. Agnes Palmisano njeguje ovaj stil godinama i kvalifikovani je predstavnik ove Uneskove nematerijalne kulturne baštine iz Austrije. Do sada je nastupala u više od 20 zemalja na pet kontinenata, na radiju i televiziji.Na nastupu u Podgorici, pratio je Andreas Tojfel poznati austrijski klasični muzičar.

Gala concert je zatvorio renomirani folklorni ansambl KIC-a ,,Budo Tomović’’, koji je osnovan davne 1946. godine.

Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Članovi ovog sastava, već sedam decenija igrom i pjesmom, širom Evrope i svijeta, s velikim uspjehom predstavljaju Crnu Goru, otkrivajući bogastvo, raznovrsnost i ljepotu folklora.

 

Pogledajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari