1
min read
A- A+
Pročitano

Žena koja je prva uskliknula "No pasaran!" (FOTO+VIDEO)

12/11/2017 - 17:36
Autor:Fos Media
117 pregleda

Čuvena parola "No pasaran" toliko je kroz decenije inspirisala ljude da su o njoj pisane knjige, pjesme i priče. Bila je i ostala jedan od simbola borbe protiv fašizma i ljevičarske retorike, ali rijetko kad se spominje žena koja ju je prvi put izgovorila i na taj način ušla u istoriju. U pitanju je španska aktivistkinja Dolores Ibaruri Gomez, poznatija jednostavno kao La Pasionarija, koja je preminula na današnji dan 1989. godine u dubokoj starosti.

Dolores Ibaruri Foto: Wikipedia

Dolores Ibaruri Foto: Wikipedia

Dolores je rođena u siromašnoj rudarskoj porodici u gradu Galarta u Baskiji kao osmo od devetoro djece. Od najmlađih dana je učestvovala u socijalnoj borbi i nije se bojala da digne glas. S posebnom pažnjom je proučavala djela Karla Marksa i kasnije je pristupila Komunističkoj partiji. Budući da je od malena željela da bude učiteljica, ali nije imala novca za školovanje, bila je sklona pisanoj riječi, pa je tako čuveni nadimak stekla pišući tekstove i kolumne u rudarskim novinama pod pseudonimom La Pasionarija.

dolores

Brzo je napredovala u partiji. Izabrana je u Zemaljski komitet Baskijske komunističke partije godine 1920. Ubrzo je postala poznata i poštovana, pa je 1930. izabrana za člana Centralnog komiteta Španske komunističke partije.

Prešla je u Madrid 1931. gde je bila urednik levičarskog lista „Mundo obrero“. Naročito se borila za ženska prava. Više puta je bila hapšena i osuđivana, zbog svog političkog rada. Njena zapažena elokvencija je dovela na mesto glasnogovornika Komunističke partije Španije.

Njeni govori protiv fašizma imali su veliki efkat, a jedan od najzapaženijih i svakako najzapamćeniji desio se 24. avgusta 1936. godine, kada je novinarka u govoru na radiju upozorila na marš španskih nacionalista prema Madridu. Govor je završila poklikom "No pasaran". I tako je rođena legenda.

sau

Nažalost, legenda koja je, istorija će pokazati, iznevjerila sve ono za šta se zalagala. Tokom trajanja Španskog građanskog rata, Dolores je blisko sarađivala sa Sovjetskim savezom i aktivno radila na razbijanju ostalih ljevičarskih i anarhističkih organizacija. Drugim riječima, Dolores, koja je bila izuzetno uticajna, doprinijela je razbijanju širokog antifašističkog fronta i samim time dobrano doprinijela rezultatu rata koji je bio u korist fašista.

Kada se rat završio pobjedom fašista, La Pasionarija je izbjegla u Sovjetski savez gdje je nastavila političku aktivnost. Vremenom je postala predsjednik Komunističke partije Španije i tu poziciju je zadržala do smrti. Vratila se u rodnu zemlju posle smrti Fransiska Franka 1975. godine. Tu je i peminula u 94. godini života.

Komentari