Fon der Lajen: Z. Balkanu važno signalizirati da ih želimo na našoj strani

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da EU želi Zapadni Balkan na svojoj strani, dodajući da Brisel treba da se drži teme pristupnih pregovora i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je riječ o izmjenama u okviru tog procesa

Francuska izašla sa novim principima za proširenje

Francuska je zemljama članicama Evropske unije (EU) poslala takozvani “non-paper” u kome se traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana. Od Evropske komisije (EK) se traži i da do januara 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi se primjenjivala prilikom otvaranja pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Uljarević: EK zabrinuta zbog dodjele stanova sudijama, trećeg mandata Medenice, političkog uticaja na RTCG...

„Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuje da juče predstavljeni Radni dokument EK o stanju u poglavljima 23 i 24 potvrđuje naše navode da Crna Gora u ovim oblastima stagnira, a u nekim dijelovima bilježi i regresiju“, saopštila je izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević.

Novi saziv EK daje jasnu podršku politici proširenja

Svi politički akteri u Skupštini trebalo bi da pokažu volju i dogovore se oko potrebnih reformi u cilju daljeg unaprjeđenja izbornog zakonodavtsva i primjene datih preporuka relevantnih međunarodnih organizacija, saopštio je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijan Danijelson, koji se danas sastao da predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Milovac o Izvještaju EK: Poražavajuće ocjene o Crnoj Gori kao švercerskoj destinaciji

Nakon još jednog izvještaja Evropske komisije (EK) u kome se Crnoj Gori spočitava ozbiljan problem sa organizovanim kriminalom, jasno je, ne samo da nema konkretnih i održivih rezulatata, već prije svega da nema ni odgovornosti za katastrofalan učinak policije i tužilašva u ovoj oblasti, saopštio je danas Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).