Francuska izašla sa novim principima za proširenje

Francuska je zemljama članicama Evropske unije (EU) poslala takozvani “non-paper” u kome se traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana. Od Evropske komisije (EK) se traži i da do januara 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi se primjenjivala prilikom otvaranja pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Uljarević: EK zabrinuta zbog dodjele stanova sudijama, trećeg mandata Medenice, političkog uticaja na RTCG...

„Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuje da juče predstavljeni Radni dokument EK o stanju u poglavljima 23 i 24 potvrđuje naše navode da Crna Gora u ovim oblastima stagnira, a u nekim dijelovima bilježi i regresiju“, saopštila je izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević.

Novi saziv EK daje jasnu podršku politici proširenja

Svi politički akteri u Skupštini trebalo bi da pokažu volju i dogovore se oko potrebnih reformi u cilju daljeg unaprjeđenja izbornog zakonodavtsva i primjene datih preporuka relevantnih međunarodnih organizacija, saopštio je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijan Danijelson, koji se danas sastao da predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Milovac o Izvještaju EK: Poražavajuće ocjene o Crnoj Gori kao švercerskoj destinaciji

Nakon još jednog izvještaja Evropske komisije (EK) u kome se Crnoj Gori spočitava ozbiljan problem sa organizovanim kriminalom, jasno je, ne samo da nema konkretnih i održivih rezulatata, već prije svega da nema ni odgovornosti za katastrofalan učinak policije i tužilašva u ovoj oblasti, saopštio je danas Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).