1
min read
A- A+
Pročitano

Apple mora platiti kaznu zbog usporavanja starijih iPhonea: Korisniku 25 dolara

03/03/2020 - 9:55
Autor:Fos Media
185 pregleda

Apple će platiti do pola milijarde dolara u nagodbi koju su postigli tokom suđenja na kojem je optužen da je namjerno usporavao neke starije modele iPhonea kako bi primorao korisnike da kupuju nove modele.

Foto

Foto: Unsplash.com

Predloženi sporazum o nagodbi zahtijeva od Applea da vlasnicima određenih modela iPhonea plati 25 dolara svakom korisniku čiji su uređaj usporavali, što bi firmu na kraju koštalo između 310 miliona dolara i 500 miliona dolara, piše CNN.

Iznos koji svaki korisnik može dobiti može se povećati ili smanjiti zavisno od toga koliko je zahtjeva podneseno, kao i bilo kakve dodatne pravne takse i troškove koje je odobrio sud.

Kompanija je u decembru 2017. priznala da je koristila ažuriranja softvera kako bi usporila starije iPhone uređaje, ubrzo nakon što su bijesni kupci i analitičari tehnologije označili da ažuriranja uzrokuju smanjene performanse. Neki od njih tvrde da je Apple to učinio kako bi primorao korisnike da kupe najnoviji model iPhonea, što je firma negirala, prenosi Klix.

Korisnici iPhonea u SAD-u sada mogu sudskim putem tražiti naknadu od 25 dolara u slučaju da su bili vlasnici modela iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7 i 7 Plus.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari