1
min read
A- A+
Pročitano

Epohalno otkriće ruskih paleontologa

11/08/2019 - 7:00
Autor:Fos Media
833 pregleda

Na Tamanskom poluostrvu ruski paleontolozi su otkrili gotovo netaknutu lobanju kavkaskog elasmoterijuma, vrste drevnog nosoroga, drugu lobanju ove vrste koja je otkrivena na svijetu, ali prvu mužjaka.

foto

Foto: Azov Historical-Archaeological and Paleontological Museum

Na Tamanskom poluostrvu, najvećem poluostrvu Krasnodarske pokrajine i cijelog juga evropskog dijela Ruske Federacije, paleontolozi su imali više dragocjenih pronalazaka, uključujući i ostatke najmanje 120 velikih praistorijskih životinja, ali i dio stele iz 5. vijeka prije nove ere.

„Ove godine pronašli smo ostatke desetak slonova i tri drevna nosoroga, ali najzanimljiviji nalaz je bila gotovo cijela lobanja kavkaskog nosoroga“, istakao je vodeći istraživač Južnog naučnog centra Ruske akademije nauka, Vadim Titov.

foto

Važnost ovog nalaza je što je lobanja mnogo bolje sačuvana od prethodno pronađene, što je veoma značajno, s obzirom na geološki period iz koga potiče, dodao je Titov. Prethodna koju je pronašao tim paleontologa u vulkanskom blatu pripadala je ženiki i bila je u jako lošem stanju.

Otkrivena lobanja potiče iz rane pleistocenske epohe i stara je između 1,2 do 1,4 miliona godina. Ima veliku kupolu sa rogom i duža je od jednog i po metra. Titov vjeruje da to znači da je ovaj nosorog bio dug oko četiri i po i visok oko tri metra, prenosi RTS.

Lobanja kavkaskog elasmoterijuma je dopremljena u Muzej u Azovu na konzervaciju i restauraciju.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari