1
min read
A- A+
Pročitano

Japan će poslati 8K kameru na Mars i njegove mjesece

15/09/2020 - 20:58
Autor:Fos Media
57 pregleda

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025.

Foto: JAXA/NHK

Foto: JAXA/NHK

Snimci u 8K rezoluciji su rijetki i na Zemlji, ali to neće spriječiti Japan da snimi slike ultra visoke rezolucije negdje drugdje u Sunčevom sistemu. Japan Aerospace Exploration Agency i njihov emiter NHK razvijaju 4K i 8K kamere koje će snimati slike Marsa i njegovih mjeseca (Fobos i Dejmos).

Riječ je o misiji Mars Marsona Moons Exploration (MMX), a cilj misije je redovno fotografisati i slati fotografije na Zemlju. Originali fotografija će se čuvati u povratnoj kapsuli dok se kapsula ne vrati na Zemlju, piše Engadget.

Fotografije će takođe pomoći i prilikom kontrole modula, jer će se u kombinaciji s analitičkim podacima dobiti puno detaljnija slika kretanja.

Svemirska letjelica misije MMX trebala bi biti lansirana 2024. godine, a na Mars bi trebala stići do 2025. No, proći će još toliko vremena dok se kapsula s fotografijama vrati na Zemlju.

Bilo kako bilo, naučnicii smatraju da su fotografije vrijedne čekanja. MMX misija neće prikazati samo detaljne fotografije Marsa s površine, već će prikupiti i materijale s Fobosa. Tako će naučnicii dobiti najdetaljniji uvid do sada o sadašnjosti i prošlosti Marsa, dok će NHK medijski div imati 8K fotografije koje si drugi TV provajderi neće moći priuštiti.

Izvor: geek.hr

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari