1
min read
A- A+
Pročitano

(VIDEO) Drevni „ajfon“ pronađen u „ruskoj Atlantidi“

09/09/2019 - 18:27
Autor:Fos Media
1680 pregleda

Stilizovan drevni aksesoar, koji izgleda i leži u ruci poput „ajfona“ ili nekog drugog modernog pametnog telefona, otkriven je na lokalitetu poznatom i kao „ruska Atlantida“.

Foto: Agencije

Foto: Agencije

Pronađen u grobu žene, predmet je veličine 18 sa devet centimetara i izrađen je od tamnosivog kamena, u koji je umetnuto poludrago kamenje i kineski „vužu“ novčići kao ukrasi.

Arheolozi su otkriće u šali nazvani „ajfon“, ali je zapravo kopča od kaiša, koja nije u najboljem stanju preživjela zub vremena.

Novčići pronađeni u grobu pomažu u datiranju kopče, pošto istraživači znaju da su prvi novčići izliveni prije 2.137 godina, piše RTS.

Drevni „ajfon“ je jedno od mnogih uzbudljivih otkrića koja su arheolozi pronašli u Ala-tej nekropoli u ruskog republici Tuva, na granici sa Mongolijom. Lokalitet je nazvan i „ruskom Atlantidom“ jer se nalazi na dnu Sajanskog mora, velikog rezervoara nastalog gradnjom najveće ruske hidrocentrale „Sajano-Šušenska“.

 

Nivo vode tokom maja i juna, međutim, opada što omogućava stručnjacima da pristupe riznici predmeta koji datiraju od bronzanog doba do vremena Džingis-kana.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari