1
min read
A- A+
Pročitano

Za devet dana se otopila petina leda na Antarktiku

03/03/2020 - 10:35
Autor:Fos Media
189 pregleda

Sjeverni vrh Antarktika je početkom februara zahvatio toplotni talas koji je trajao devet dana. Najnovije NASA-ine fotografije otkrivaju da se za to vrijeme na ostrvu Eagle, dijelu Antarktičkog poluostrva, otopila petina snijega, što je sve češća posljedica klimatskih promjena.

Foto

Foto: NASA

Kako piše CNN, NASA-ine fotografije prikazuju spomenuto ostrvo na početku i na kraju toplotnog talasa koji je zabilježen u ovom mjesecu. Na fotografijama snimljenim "posle", vidljive su velike površine zemlje, a zbog otapanja leda nastala su i vodena jezera.

Početkom mjeseca na Antarktiku je zabilježena rekordno visoka temperatura od 18,2 stepeni celzijusa. Kako bi se moglo bolje razumjeti o kakvoj temperaturi riječ NASA je izvijestila da je ista temperatura na taj dan izmjerena i u Los Anđelesu.

U nešto više od sedam dana otopilo se čak 10 centimetara snijega na Eagleu, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

"Nikada ranije nisam primijetio da na Antarktiku tako brzo nastaju mala jezera od otopljenog leda. Slična pojava evidentirana je na Aljasci i Grenlandu, ali na Antarktku to nije uobičajena situacija", rekao je Mauri Pelto, geolog s Nichols College u Masačusetsu.

Klimatolog Havijer Fetveis rekao je da se s Antarktičkog poluostrva u okean ulila velika količina vode i da su toplotni talasi prošlog ljeta najviše pridonijeli otapanju leda i porastu nivoa mora.

Kako je Pelot istakao, nagla otapanja leda su, čak i tokom ljeta vrlo rijetka na Antarktiku, najhladnijem mjestu na Zemlji.

Smatra da je ovaj toplotni talas posljedica dugotrajnih visokih temperatura koje do 21. vijeka nisu zabilježene na ovom kontinentu. Nastale su kao posljedica globalnog rasta temperatura.

"Tokom februara visoki pritisak iznad rta Horn u čileanskom arhipelagu omogućio je porast temperatura i njihovo cirkulisanje. Najsjeverniji dio Antarktika obično je zaštićen od visokih temperatura zbog snažnih vjetrova koji tu duvaju, ali u ovom su slučaju bili znatno slabi i nisu uspjeli zaustaviti prodor toplog vazduha prema sjevernom vrhu kontinenta", pojasnila je NASA.

Ledeni slojevi na Antarktiku i prije su se vrlo brzo otapale zbog toplote zarobljene u atmosferi usled zagađenja štetnim gasovima.

Stručnjaci upozoravaju da bi porast nivoa mora mogao biti poguban za stanovništvo koje živi u priobalnim područjima. Treba istaći da Antarktik sadrži dovoljnu količinu leda koja bi, po procjeni Svjetske meteorološke organizacije nivo svjetskih okeana mogla podići za više od 60 metara, prenosi Klix.

Ranije početkom mjeseca, ogroman ledeni brijeg (oko 116 kvadratnih kilometara) dužinom zapadnoe ivice Antarktika, odvojio se od glečera Pine Island. Evropska svemirska agencija je pojasnila da se pretpostavlja da se odlomio zbog temperature mora koja je toplija nego što je uobičajeno, a to je istovremeno dokaz da glečeri vrlo brzo reaguju na klimatske promjene.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari