2
min read
A- A+
Pročitano

Zavšen Filmski festival u Herceg Novom, "Bog postoji, ime mu je Petrunija" najbolji film

09/08/2019 - 13:13
Autor:Fos Media
584 pregleda

Dodjelom nagrada u srijedu, 7. avgusta na Kanli kuli zavšen je 33. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film festival.

foto

Foto: Montenegro Film festival.

Kako je na početku ceremonije saopšteno - smisao postojanja, trajnu vrijednost i značaj ovog renomiranog međunarodnog filmskog festivala precizno je odredila slavna glumica Mira Banjac –ovogodišnja dobitnica Nagrade "Milan Žmukić" – izgovorivši na samom otvaranju riječi koje obavezuju: "Festivali traju, a mi opstajemo".

U proteklih sedam dana trajanja festivala, na četiri lokacije u Herceg Novom, prikazani su filmovi iz raznih krajeva svijeta, odražavajući bogatstvo stvaralačke raznovrsnosti i univerzalnost filmske kulture. U dvije takmičarske i dvije revijalne selekcije hercegnovska publika imala je priliku da odgleda više od 50 filmskih ostvarenja, snimljenih na gotovo svim meridijanima svijeta. Program fimskog festivala na Kanli kuli gotovo svake večeri pratilo je oko hiljadu gledalaca.

Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest", a Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Hereceg Novi su glavni pokrovitelji.

foto

U programu Dugometražnog igranog filma prikazano je osam većinskih i manjinskih crnogorskih produkcija. Uz to, prikazana su i dva filma koja su snimana na lokacijama u Herceg Novom – "Ti imaš noć" i "Peloid". Selektor takmičarskog programa dugometražnog igranog filma bio je reditelj Ivan Bakrač.

U okviru pratećeg programa 33. FFHN – MFF obilježeno je 70 godina od osnivanja "Lovćen filma".

Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 33. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival u sastavu producentkinja Dunja Klemenc – predsjednica žirija, reditelj Vinko Brešan, glumac Nikola Ristanovski, producentkinja Jelena Mišeljić i reditelj Nikola Ljuca odlučio je da  Grand prix – Zlatna mimoza za najbolji film pripadne filmu "Bog postoji, ime mu je Petrunija" u režiji Teone Strugar Mitevske.

„Za politički provokativnu modernu bajku, koja odjekuje, boli i zasmijava", saopštila je Dunja Klemenc.

foto

Nagradu je Stefanu Vujisiću, glumcu filma "Bog postoji, ime mu je Petrunija", uručila rediteljka Marija Perović, predsjednica Savjeta FFHN – MFF.  

Za radikalno vizuelan i duboko promišljen postupak kojim piše vanvremensku hroniku Herceg Novog Zlatna mimoza za režiju je dodijeljena Ivanu Salatiću za film "Ti imaš noć". Direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić je uručio nagradu Salatiću.

Zlatnu mimozu za scenario dobio je Marius Olteanu za film "Monstrumi" - za fascinantan i misteriozan triptih komplikovanog emotivnog života modernog rumunskog para se

Za svoju ranjivost i hrabrost kojom je suptilno i duhovito dekonstruisao savremenog turskog muškarca, kako je istakao žiri, Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu dodjeljena je turskom glumcu Alicanu Yucesoyu za film "Prelijepa ravnodušnost", a nagradu je primio reditelj filma Kivanc Sezar. Njemu je nagradu uručila direktorica JUK Herceg Fest Gordana Krcunović.

foto

Za emotivnu ogoljenost i nijansirano prikazanu bol moderne žene Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu je dodijeljena Nataši Ninković za film "Ajvar", a nagradu joj je uručio Zoran Živković, poslovni direktor FFHN – MFF.

Za specifičan osjećaj za ritam i eklektičnost svog postupka žiri je odlučio da nagradu "Živko Nikolić" za specijalni doprinos filmskom izrazu dodijeli Jeleni Maksimović za montažu filma "Ti imaš noć". Producent filma Dušan Kasalica je umjesto nje primio nagradu, a uručio je Petar Nikolić, predsjednik Fondacije „Živko Nikolić".

Specijalno priznanje žirija pripalo je crnogorskom glumcu Momu Pićuriću, zbog specifičnosti svog autentičnog glumačkog izraza i doprinosu velikom broju filmova ovogodišnjeg festivala. Nagradu mu je uručila Gordana Krcunović.

Žiri  je posebno izdvojio slovenačkog dizajnera i miksera zvuka Julija Zornika koji je zadužio post-jugoslovenske kinematografije izuzetnošću svoga rada na filmovima "Posledice" i "Šavovi".

Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja FEDEORA pripala je  filmu „Ti Imaš noć"reditelja Ivana Salatića - odlučio je žiri: Dževdet Tuzlić, , predsjednik žirija, Vuk Perović i Dragan Jovićević.

foto

U obrazloženju žirija stoji: „Posttranzicijska tema rediteljski je stilizirana i uokvirena metaforom koja se jednako odnosi na zemlju porijekla filma i prostor Mediterana kome ta zemlja pripada, ali i mnoga druga, ne samo brodogradilišta, već sva velika preduzeća iz sistema društvenih vrijednosti kojih više nema.

„Ti imaš noć" odlikuje originalan pristup metafilmskom sadržaju, radu sa glumcima i tehničkom ekipom filma. Posebnu vrijednost uokvirenom filmskom rukopisu dali su Ivan Marković kao direktor fotografije, te Jelena Maksimović kao montažerka filma. Ovaj film je ujedno i dokaz kako festivali bez domaćih autora ne mogu imati dublji smisao, te da im je prisustvo domaćeg filma dodana vrijednost sama po sebi".

Nagrada publike pripala je filmu "Šavovi" Miroslava Terzića. Film je od publike dobio ocjenu 4,64.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari