1
min read
A- A+
Pročitano

Pola vijeka čuvene fotografije "Bitlsa" na zebri ispred londonskog studija

08/08/2019 - 17:26
Autor:Fos Media
237 pregleda

Fanovi Bitlsa okupljaju se danas oko slavnoga londonskog studija "Ebi Roud" (Abbey Road), gdje su prije 50 godina na obližnjem pješačkom prelazu članovi grupe snimili jedan od najpoznatijih omota za album u istoriji.

Foto: Rojters

Foto: Rojters

Fotografija legendarne liverpulske četvorke - Džordža Harisona, Pola Makartnija, Ringo Stara koje je predvodio Džon Lenon kada prelazi "zebru" ispred studija, snimljena je za omot njihovog studijskog albuma "Ebi Roud", prenio je BBC.

Ideja za fotografiju bila je Makartnijeva.

Snimio ju je škotski fotograf Jan Makmilan 8. avgusta 1969. oko 11.35 sati. Vrijeme je izabrano kako bi se izbjegli fanovi koji su znali da je bend u to doba obično u studiju.

Makmilan je stajao na merdevinama na ulici u kojoj je policajac zaustavio saobraćaj.

Snimanje je trajalo desetak minuta.

rojters

Snimljeno je šest fotografija, a Makartni je izabrao onu koja će biti na albumu.

Album je završen 12 dana kasnije, 20. avgusta. U prodaji se pojavio 26. septembra, šest dana pošto je Lenon članovima grupe rekao da je napušta.

Omot je izazvao teorije zavjere da je Makartni mrtav, jer na fotografiji drži cigaretu u desnoj ruci iako je ljevoruk, pa su zaključili da se radi o dvojniku.

Skrivenu poruku vidjeli su i u tome što je jedini u raskoraku u odnosu na druge članove benda i jedini bosonog.

Studio u Ebi Roudu i pješački prelaz ispred njega vremenom su postali mjesto hodočašća fanova Bitlsa, a pokušajima turista da repliciraju legendarnu fotografije nema broja.

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari