1
min read
A- A+
Pročitano

Asteriks na novčiću od dva eura u Francuskoj za svoj 60. rođendan

03/07/2019 - 10:32
Autor:Fos Media
298 pregleda

Francuska slavi 60. rođendan strip junaka Asteriksa sa cirkulirajućim komemorativnim novčićem od dva eura.

foto

Foto: Numismag

Stvoren 1959. od strane pisca Renea Gosinija i čuvenog crtača Alberta Uderza, Asteriks je lik koji predstavlja Francuze sa svojom pameću i oštrinom kroz svoj galski identitet. Već 60 godina on je prava ikona francuske kulture, a odnedavno se njegov lik nalazi na novčiću od dva eura.

Na licu novčića nalazi se Asteriks u profilu i nosi svoj čuveni šljem sa krilima. Okružen je lovorikama i rimskim ciframa koje se odnose na njegov 60. rođendan. Na vrhu je upisano njegovo ime, a ispod toga RF što se odnosi na zemlju izdavanja novčića – Republika Francuska.

Ukupno je 310.000 novčića izdato od kojih su neki kolekcionarska izdanja, specijalno obrađeni i posebno zapakovani.

Od svog debitovanja na strip sceni, Asteriks je prevođen na skoro sve jezike Evrope sa velikim uspjehom. Njegov ugled jak je u Njemačkoj kao i u Francuskoj, a takođe je jako dobro prihvaćen u zemljama kao što su: Španija, Velika Britanija, Holandija, Portugal, Italija kao i u skandinavskim zemljama, u kojima je popularan dugi niz godina. 

Osim što je ikona Francuske, Asteriks je postao i velika figura evropske umjetnosti. Pored umjetničkog značaja, ono što je posebno doprinijelo njegovoj velikoj popularnosti je prikazivanje savremenog društva kroz humor.

Izvor: stripblog.in.rs

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari