1
min read
A- A+
Pročitano

FBI objavio dosije o Hju Hefneru: Bio previše lukav da prekrši zakone

12/06/2019 - 9:50
Autor:Fos Media
497 pregleda

FBI objavio je dosije o osnivaču i glavnom uredniku "Plejboja" Hjuu Hefneru dvije godine nakon smrti legendarnog izdavača, jednoj od mnogih poznatih ličnosti koje je agencija istraživala tokom godina, i čiji su istražni dosijei od javnog interesa za novinare, fanove i istraživače.

foto

Foto: NBC News

Američka savezna policija ispitivala je Hefnera krajem 1950-ih i tokom 1960-ih zbog "opscenih materijala", navodi ABC Njuz.

Dosije takođe sadrži dokument upućen tadašnjem direktoru FBI-ja Edgaru Huveru u kom zaduženi agent izvještava da su Hefner i njegov fotograf Edvard Opman stavljeni pod nadzor kako bi se vidjelo da li je neko od njih dvojice prenosio "pornografske snimke" preko granica saveznih država. Istraga nije pokazala da su takva kaznena djela počinjena. 

"Osobe koje su ispitane rekle su da je Hefner previše lukav da prekrši savezne ili lokalne zakone", zaključila je istraga FBI-ja. 

Hefner je kasnije uhapšen u Čikagu zbog objave "opscenih i sugestivnih" fotografija Džejn Mensfild, ali je oslobođen. 

Dosije sadrži i novinske isječke iz slučaja u kojem je Hefner izborio pravo da poštom šalje "Plejboj" pretplatnicima, a da to ne predstavlja kršenje zakona.

Kada osoba od javnog interesa umre, FBI preduzima korake za objavljivanje njenog dosijea na sajtu FBI.

Dosijei FBI-ja o slavnim ličnostima, među kojima su Elvis Prisli, Majkl Džekson i Frenk Sinatra, nalaze se na sajtu, kao i oni koji uključuju bivšeg senatora Masačusetsa Edvarda Kenedija i mafijaša Al Kaponea.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari