1
min read
A- A+
Pročitano

Kompanija Vorena Bafeta prikupila rekordne 122 milijarde dolara u gotovini

06/08/2019 - 18:51
Autor:Fos Media
205 pregleda

Kompanija Berkšir Hatavej američkog bogataša, investitora i filantropa Vorena Bafeta prikupila je do kraja jula rekordne 122 milijarde dolara u gotovini. Bafetu je to uspjelo kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjio njihov otkup, ali i uzdržavanja od velikih akvizicija.

foto

Foto: CNBC.com

Bafet, bogataški guru koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u poslednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine.

“Nadamo se da ćemo veći dio našeg viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkšir trajno posjedovati”, napisao je Bafet u svom poslednjem pismu dioničarima.

On je, međutim, dodao da neposredni izgledi za to nisu dobri: cijene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok. Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkšir Hatavej ove godine vjerovatno trošiti kupujući dionice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu veličine slona.

Kompanija je prošle godine povećala udio u kompaniji Epl, koji je krajem prošlog tromjesečja vrijedio više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udio i u Banci Amerike, i to za šest odsto, na 950 miliona deonica, koje trenutno vrijede oko 28 milijardi dolara, prenosi Nedeljnik.

Bafetova kompanija je pristala da uloži i 10 milijardi dolara povlašćenog kapitala u Očidental Petroleum, kako bi pomogla finansiranje preuzimanja naftne grupe od Anadarko Petroleuma.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari