2
min read
A- A+
Pročitano

Saznajte više: Cvekla - svojstva i recepti

28/09/2019 - 16:31
Autor:Fos Media
1166 pregleda

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu „pokvareno", jer ona sadrži najširu lepezu minerala i vitamina, među kojima i izuzetno rijedak B12. Takođe, cvekla sadrži i visok procenat gvožđa, a posebno je bogata i bjelančevinama, mastima, kao i ugljenim hidratima.

dsS

Foto: Thinstock

Od minerala cvekla sadrži gotovo sve: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom... Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, B6, C, kao i izuzetno rijedak vitamin u biljnim namirnicama, B12.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u cjelini deluje i antikancerozno.

Cvekla je izuzetno korisna u liječenju slabokrvnosti kod djece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa. Povoljno djeluje i na rad crijeva i njihovu peristaltiku (pokretljivost) jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Ali, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocjenim vlaknima treba pojesti pet srednjih glavica cvekle.

Iako je kod nas odomaćeno korišćenje samo korijena cvekle, stručnjaci tvrde da je ona korisna u cjelosti tokom cijele godine. Može da se uzima u neograničenim količinama, bez bojazni od bilo kakvih štetnih posledica. Malo se zna da je lišće cvekle nalik spanaću pa se tako može i pripremati. Međutim, bez obzira što je cijela biljka jestiva, ljekovit je samo korijen, koji se sakuplja u jesen i ostavlja u umjereno toplim prostorijama, da ne bi promrzao.

Ako se čuva na odgovarajući način, u svježini cvekle može da se uživa sve do sledećeg ljeta.

Posebnu vrijednost ima sok cvekle, jer je takođe djelotvoran kod mnogih bolesti. Jača cio organizam i djeluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku takođe može da se doda i kim, kao i rendani ren, čime se dobija poseban ukus.

Cvekla je djelotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuvanjem gubi svoju ljekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle.

U nastavku donosimo:

Recept za salatu od cvekle:

Sastojci:

  • 5 kg cvekle
  • 1 l sirća
  • 2 l vode
  • 100 g šećera
  • 2-3 kašike soli
  • po ukusu bijeli luk, biber u zrnu
  • 1 vrećica vinobrana ili konzervansa

 

Priprema:

Cveklu oprati. Ostaviti korijen i treba ostaviti peteljku dugu bar 1 cm da ne izgubi lijepu boju. Staviti cveklu u veću šerpu i preliti vodom, pa staviti da se kuva.

Od momenta kad prokuva voda, kuvati oko sat vremena, paziti da se cvekla ne prekuva. Kuvanu cveklu prohladiti, pa oguliti. Rezati na listiće. Prokuvati vodu, šećer, so i sirće, skloniti sa vatre, pa dodati vinobran. Narezanu cveklu ređati u sterilisane tegle. U svaku teglu dodati par zrna bibera i malo bijelog luka, pa preliti prokuvanom tečnošću.

Bocnuti nožem do dna tegle, kako bi izašli mjehurići vazduha. Dobro zatvoriti poklopac,prekriti tegle i ostaviti tako prekrivene 12 sati. Zatim tegle ostaviti na hladno mjesto.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari