1
min read
A- A+
Pročitano

Zalihe „nutele“ na izmaku – fabrika u Francuskoj stopirala proizvodnju

03/06/2019 - 22:24
Autor:Fos Media
462 pregleda

Proizvodnja „nutele“ u fabrici na sjeveru Francuske, najvećoj u svijetu, blokirana je već nedelju dana zbog štrajka radnika koji zahtijevaju veće plate, saopštili su predstavnici sindikata.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

U fabrici italijanskog „Ferera“ na sjeveru Francuske proizvodi se 600 hiljada tegli „nutele“ dnevno, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza, prenosi portal index.hr. 

Prije sedam dana 160 radnika u tom pogonu, stupilo je u štrajk, objavio je Fabris Kanšel, predstavnik sindikata.

„Nijedan kamion od tada nije ušao na područje fabrike niti je odande izašao“, dodao je Kašnel.

Nedelju dana stoji i proizvodnja „kinder buena“, ističe Kašnel, a od četiri proizvodne linije „nutele“, radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

Zaposleni zahtijevaju povećanje plata za 4,5 odsto i bonus od 900 eura.

U kompaniji „Ferero“ nisu željeli da komentarišu štrajk, a uprava je u poruci, u koju je uvid imao AFP, naglasila da je „blokiran pristup fabrici potpuno nezakonit“. Uprava je takođe zaprijetila da će od sudskih vlasti zahtijevati nalog kako bi pristup fabrici bio omogućen.

Predstavnici sindikata odgovorili su da je „to neprihvatljivo kršenje prava naštrajk“. 

Proizvodnja „nutele“ proteklih godina je obilježena brojnim problemima, dijelom i zbog slabog roda lješnika u Turskoj, koja je njihov najveći izvoznik. 

Fabrika u Francuskoj, bila je zatvorena pet dana i u februaru zbog „problema sa kvalitetom“ a 2015. godine, tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Sežolen Rojal, poručila je Francuzima da ne jedu „nutelu“ jer njena „konzumacija doprinosi deforestizaciji i promjeni klime na planeti“, prenosi index.hr.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari