1
min read
A- A+
Pročitano

Evo zašto muškarci sve teže pronalaze djevojke

09/08/2018 - 16:35
Autor:Fos Media
480 pregleda

Barem svaki treći muškarac u Sjevernoj Americi i Evropi nema partnerku, tvrde istraživači koji su putem društvenih medija otkrili najvjerovatnije razloge zašto je solo status danas toliko raširen i zašto je današnjim muškarcima tako teško da pronađu djevojku.

a

Foto: Profimedia

Predvođeni Menelaosom Apostolouom, naučnici sa Univerziteta Nikozije na Kipru postavili su na Redditu jednostavno pitanje: 'Momci, zašto ste sami?'.

Između hiljada anonimnih odgovora filtrirali su samo one korisnika ovog društvenog medija koji bi umjesto solo statusa radije odabrali vezu, a analizom 6.700 odgovora izdvojili su četrdesetak najčešćih razloga zbog kojih muškarci sve teže pronalaze partnerke, prenosi Tportal.

Loš izgled, koji obuhvata ćelavost i nizak rast, najčešće je navođen razlog, a za njim slijedi nedostatak samopouzdanja.

Visoko na listi razloga solo statusa nalazi se i nedovoljno uloženog truda i nezainteresiranost za duge veze, kao i nedostatak vještine zavođenja ili sramežljivost.

Zbog loših iskustva u prethodnoj vezi, neke je korisnike strah ući u novu vezu, a čest su razlog i ozbiljniji mentalni problemi i opšte loše zdravstveno stanje ili invaliditet.

Uzroke neuspjeha modernih muškaraca u pristupanju ženama dr. Apostolou pronalazi u evoluciji i neusklađenosti socijalnih vještina pojedinih muškaraca koje su u današnje doba potrebne kako bi se ostavio dobar utisak.

U predindustrijsko vrijeme, navodi kiparski naučnik u naučnom časopisu o psihološkoj evoluciji, brakovi su bili dogovarani, takmičenje između muškaraca je bilo snažno, a žene su nerijetko osvajane i silom.

Muškarci nisu imali baš puno izbora oko buduće supruge, ali nisu se morali pretjerano zamarati ni izgledom niti razmišljati o taktici privlačenja suprotnog pola.

Društveno nesposobni i neprivlačni muškarci možda nisu ostajali samci jer su se o njihovom bračnom statusu brinuli roditelji.

"U postindustrijskom društvu izbor životnog partnera nije više stvar dogovora roditelja i prisile pa muškarci moraju samostalno pronaći svoje partnerke. Za to je potrebno imati vještinu zavođenja i koketiranja, koju mnogi moderni muškarci nisu razvili", zaključuje dr. Apostolou.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari