2
min read
A- A+
Pročitano

Ovo su pokazatelji da se nalazite u toksičnoj vezi koja nema budućnost

04/04/2020 - 19:34
Autor:Fos Media
267 pregleda

Toksične veze mogu vas učiniti prilično nesrećnima, umanjiti vašu vrijednost i čak vas natjerati da se pitate jeste li, uopšte, zaslužili toliku ljubav, prenosi Bright Side. Najstrašnija stvar u svemu je to što se ovo može dogoditi, a da i ne primijetite da se događa. Na primjer, vi možda želite uvijek biti u blizini svog partnera i za njega, a on vam može vrlo slabo uzvraćati tu pažnju. Ovo može katastrofalno utjicati na vas.

Foto

Foto: Unsplash.com

Evo načina kako prepoznati i pokušati izbjeći jednu od ovakvih veza.

Davanje i uzimanje

Čak i u savršenoj vezi gotovo je nemoguće vidjeti da partneri u jednakoj mjeri dijele i uzimaju pažnju i ljubav. I to je normalno! Potpuno je prirodno da vam je potrebno rame za plakanje i neko ko će vam pružiti emocionalnu pa i financijsku podršku kada vam dođu teška vremena. Isto tako je prirodno i da želite sav svoj trud i svoje vrijeme uložiti u osobu koju volite i kojoj je očajnički potrebna vaša pomoć.

Međutim, sve to može postati nezdravo u slučaju kada jedan partner daje sve od sebe, a drugi samo uzima i ne daje ništa zauzvrat. Ako ste prirodno nesebična i brižna osoba, voljećete uvijek da budete tu za svog partnera i možda vam neće biti očigledno da vam on ne pokušava pružiti isto toliko pažnje.

U početku će vam, vjerovatno, biti zahvalan za pomoć, ali kasnije bi svu vašu brigu mogao početi uzimati zdravo za gotovo. Možda će vas početi i koristiti, neprestano očekujući da ga izbavite iz problema koje je sam napravio.

Znakovi da ste vi onaj koji daje

Osjećate se odgovornim za svog partnera i imate mu potrebu pomoći. Ne vidite drugi način da se nosite sa situacijom, to je nešto što morate napraviti.

Mislite da se bez vas vaš partner ne može snaći. Dakle, tada odgovornost koju već osjećate postaje još veća jer ste uvjereni u to da će vaš partner bez vas biti izgubljen. I vi ne možete dopustiti da se to dogodi.

Potrebe vašeg partnera na prvom su vam mjestu. Provodite previše vremena na bavljenje problemima svog partnera tako da suočavanje s vlastitim nedaćama često ostavljate po strani.

Smatrate da ako prestanete spašavati svog partnera i prestanete mu davati stalnu podršku, on više neće željeti biti s vama.

Kako vas to što stalno pružate može povrijediti

Sve stvari koje radite kada se iskreno brinete o nekome do koga vam je stalo, mogu biti emocionalno iscrpljujuće ako ne dobijate istu količinu vremena, energije i podrške zauzvrat. Stalna briga za tuđe potrebe je, takođe, i iscrpljujuća.

Isto tako, ako se neprestano brinete o potrebama drugih ljudi, to vas udaljava od fokusiranja na vaše potrebe i nemate dovoljno vremena za sebe što prilično može uništiti vaše samopouzdanje, način na koji doživljavate sebe i vaše mentalno zdravlje.

U jednom trenutku može vam postati teško doživljavati sebe odvojeno od svog partnera. Može vam biti gotovo nezamislivo da kako je to biti sam i odvojen od njega.

Što možete napraviti u vezi s tim

Možda niste ni svjesni toga da se nalazite u toksičnoj vezi. Isto tako vam možda nije jasno odakle dolazi sva iscrpljenost i svi ti negativni osjećaji koje imate. Ne možete razumjeti šta nije u redu…

Zato je najvažnija stvar u rješavanju ovog problema primijetiti da se nalazite u problemu. Tada se možete zapitati zašto uvijek osjećate potrebu davati sve od sebe i ćutati kada ne dobijate ništa zauzvrat. Ako se nalazite u novoj vezi, odmah postavite svoje granice kako treba. Nemojte ulagati previše odmah, dok ne upoznate bolje svog partnera i dok ne budete sigurni u to da će on pružati jednaku podršku vama, kao i vi njemu.

Izvor: Index.hr

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari