3
min read
A- A+
Pročitano

#Nomakeup pokret: Prijatelj ili neprijatelj samopouzdanja?

09/06/2019 - 19:43
Autor:Fos Media
343 pregleda

Urbana legenda kaže da je sve počelo od Alicie Keys koja je na snimanju za omot novog albuma 2016. godine odlučila da to učini bez „mejkapa“. Umjesto da prikrije sve svoje nedostatke profesionalnom šminkom, odlučila je da nam pokaže pravu sebe i svoju odluku nije nikad zažalila.

Foto: Instagram/Getty Images

Foto: Instagram/Getty Images

Šta više, desilo se upravo suprotno: odlučila je da prestane da koristi šminku.

Od tada izjavljuje kako se osjeća snažnijom nego ikada, da sebe prihvata onakvu kakva jeste. Iz tih nekoliko rečenica i pojavljivanja na crvenom tepihu bez teške šminke, rođen je pokret #nomakeup. Kada je dovoljno uzeo maha na društenim mrežama, mnogi poznati osjetili su potrebu da javno iznesu svoju podršku kačeći svoje selfije bez šminke na Instagram. Zvuči divno, gotovo plemenito. 

Osim što nije baš tako. 

Za početak, Alicia nije zaista prestala da se šminka iako bi to mnogi voljeli da vjeruju. Ovo ne znači da je preko noći postala licemjer. Ona javno izjavljuje da šminku i dalje obožava (pogotovo rumenila i sjajave za usne) ali da jednostavno ne dozvoljava da je društvo tjera da je nosi. Pošteno. Ali mediji često prećutkuju ove njene izjave. Da se ne lažemo, Alicia Keys (koju mnogo volim) nije ni izbliza početak problema. Jednostavno je slikovit primjer iskrivljene slike realnosti. Ona je bez sumnje izuzetno lijepa žena, ali to što na licu nema "ratničke boje" i vještačke trepavice, ne znači da je „makeup free“. 

Život bez šminke nije revolucionaran nov koncept. Moja mama ga se, na primjer, pridržava cio život. Ništa šminka, ništa štikle. Puno sveta ga jednostavno zove: svakodnevnica. Ali kada nešto postane „Instagram celebrity“ trend, igrica se penje na drugi nivo - ne možete da se ne zapitate šta se krije iza toga. Da li se to osjeća prevara u vazduhu? 

Nedavno je u Americi objavljen članak o djevojci koja je na svoje vjenčanje došla bez trunke šminke. Dovoljno da i najhrabriju ženu ostavi otvorenih usta. Začkoljica? Svojoj kozmetičarki je platila avionsku kartu da dođe iz Los Anđelesa do Italije (zajedno sa koferom punim raznih proizvoda za tretmane) da je pripremi za taj "veliki dan". I onda sam shvatila: kada danas kažemo "lijepa bez šminke", ne mislimo na to da je žena jednostavno izašla ispod tuša i zaputila se napolje, u život. Ne, mislimo na nedelje tretmana, masaža, lasera, filera i čišćenja od strane ozbiljnih profesionalaca. 

Tehnički, nije laž reći da se radi o pristupu bez šminke. Namjerno kažem "tehnički". Nekada je ova sintagma značila da neko nije opterećen beauty procedurama bilo koje vrste, da na njih ne troši ni vrijeme ni novac (i još jednom, zdravo, mama!). Ovaj novi pokret je nešto potpuno suprotno. On podrazumijeva da vam je rokovnik zatrpan odlascima kod dermatologa i kozmetičara, dok vam skupi preparati samo prazne novčanik, i to mnogo više nego običan tečni puder i ruž. 

Pored toga, ne mogu da zanemarim i moralni podkontekst u kom se jasno daje na znanje da je "briga" o licu, ma koliko detaljna i komplikovana bila, nekako "ispravnija i poštenija" od toga da jednostavno koristite rumenilo. Hajlajter je „fejk“, a hemijski piling nije. 

Sve ovo ima korijen u shvatanju da žene lažu, a da je šminka najpoganija laž od svih. Sjetite se samo svih viceva o tome kako se neki "naivni dečko" ujutro budi pored akrepa. #nomakeup trend treba da nam povrati iskrenost. U teoriji. U praksi je ženama zabranjeno da izgledaju kao da se trude. Sve treba da izgleda spontano, i šetanje po gradu bez šminke nije izuzetak - ne smijete nikad da priznate koliko posvećenosti zapravo iziskuje. Nije važno koliko je neka procedura invazivna, bitno je da rezultat djeluje prirodno. Kao društvo ne opraštamo ljepotu koja nije bogom dana. Ali neka mi neko objasni kako je odlazak kod dermatologa više puta mjesečno "prirodniji" od mazanja ruža? 

Pored svega ovoga, ova vrsta ljepote nije u praksi dostupna većini žena i samo čini da se u dubini duše osjećaju loše zbog toga. Ko, realno, može da investira slične količine vremena i novca u svoje lice kao bezgrešna Gwinnie Paltrow? 

Možda izgleda kao da samo kritikujem pokret koji teoretski ne podrazumijeva ništa loše. Iskreno, uopšte me ne zanima da li ćete i koliko da se šminkate ili odlazite kod dermatologa (da se razumijemo, ja svoju dr ne bih dala ni za šta na svijetu). Bez maskare i korektora ne pomaljam nos iz stana. Ono što mi smeta je hipokrizija u kojoj se pretvaramo da živimo u svijetu u kom fizički izgled nije previše bitan. Istina je da naša opterećenost fizičkim izgledom prijeti da uništi svu iskrenu radost i zabavu koju dotjerivanje donosi.

Izvor: Buro247.hr
Piše: Manda Javorina

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari