2
min read
A- A+
Pročitano

Second hand kozmetika – jeste li čule za to?

29/02/2020 - 22:39
Autor:Fos Media
181 pregleda

U vreme kada je prekomjerna potrošnja dostigla najviši svjetski nivo, pojavio se trend second hand kozmetike. Polovna, korišćena šminka koju je, već, neka žena koristila prije vas našla se u prodaji na internetu. Da li biste je vi kupile?

Foto

Foto: Unsplash.com

Američki Vogue je prvi izašao sa informacijama i objavio da je i ovaj fenomen prešao u industriju ljepote. Prema njihovim predviđanjima 2020. će biti rekordna godina po broju prodaje second hand kozmetike, piše Ljepota i Zdravlje.

Kako je korišćena kozmetika postala trend?

Početkom 2019. godine, strani časopisi pisali su o paletama i rumenilima Natasha Denona – popularne šminkerke, koji su rasprodati u nekoliko sati nakon što su se pojavili na mreži. Razočarani kupci brzo su se dosjetili kako da dođu do željenih make up komada: krenuli su sa kupovinom paleta na internet aukcijama i društvenim mrežama. Cijena im je bila 10-15 dolara veća, iako su palete već bile korišćene. To nije zaustavilo kupce i publicisti su morali da priznaju: tržište kozmetike nisu samo oflajn prodavnice i online platforme, već i resursi za preprodaju.

Gdje se prodaje second hand kozmetika?

Dok u Americi postoje specijalizovane veb lokacije na kojima se prodaju polovni komadi, kod nas još uvijek ne postoji. To, međutim, ne znači da manjka interes. Postoje grupe na društvenim mrežama i forumi koje su stvorile djevojke koje su nekada bile zainteresovane za takve proizvode, ali nisu mogle da ih pronađu u prodaji. Praćenje stepena rasta prodaje u ovoj oblasti se sprovodi u nekim zemljama. Platforma polovne kozmetike iz Japana, Mercari za dvije godine postojanja dostigla je promet od 1,2 milijarde dolara. Istraživanje je pokazalo da djevojkama ne smeta što kupuju kozmetiku koju je neko već koristio, piše  zenskimagazin.rs a prenosi Ljepota i Zdravlje.

Šta se najbolje prodaje od polovne kozmetike?

Kao i u modnom sektoru neki  proizvodi se prodaju s velikim uspjehom, dok za druge nema interesovanja. 

Kozmetički alati, kućni kozmetički uređaji i parfemi interesuju mnoge djevojke. U vrhu potražnje su palete i alati stvoreni u saradnji sa velikim brendovima, kao i parfemi ograničenog izdanja.

Za ili protiv second hand kozmetike?

Kada razmišljamo o higijeni takva kupovina je pod velikim znakom pitanja. O tome još uvijek raspravljaju kozmetolozi i šminkeri. Od ispitanih, 68% djevojaka odbija da kupuje polovnu kozmetiku jer nisu sigurne ko je vlasnik ovog proizvoda i kako je korišćen. Bakterije koje dovode do pojave akni, konjuktivitisa i alergijskih reakcija, mogu da vas dovedu do toga da redovno idete kod kozmetičara i potrošite dosta novca na liječenje kože. I to je glavni nedostatak korišćene kozmetike. Jedino sigurno rješenje za djevojke koje se usuđuju da kupe već korišćenu kozmetiku je kupovina samo onih proizvoda koji ne podrazumevaju direktan kontakt osobe koja ih koristi sa samim proizvodom. To znači, sredstva sa pumpicom ili raspršivačem možete da kupite, ali se odreknite ruževa maskara i sjajeva za usne, piše Ljepota i Zdravlje.

Prednost prilikom kupovine polovne kozmetike?

Činjenica je da se ovakva kozmetika prodaje po povoljnoj cijeni i to je njena prednost. Svakako uvijek treba pročitati mišljenja na forumima, jer se može desiti da neki proizvod i nije za vas, a vi baš njega želite. Poslušajte savjet, to bar ne košta ništa.

Izvor: Ljepota i zdravlje

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari