1
min read
A- A+
Pročitano

SAD: Za vizu biće potrebni detalji s društvenih mreža, brojevi telefona...

02/06/2019 - 11:54
Autor:Fos Media
555 pregleda

Stejt department od sada traži od skoro svih podnosilaca zahtjeva za dobijanje američke vize da predaju svoja korisnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojeve telefona.

foto

Ilustracija

Nova pravila odnose se na skoro sve podnosioce zahtjeva za dobijanje imigrantske i neimigrantske vize.

"Nacionalna bezbjednost je naš prioritet kada odlučujemo o zahtjevima za vizu, i svaki potencijalni putnik i imigrant u SAD prolazi detaljnu bezbjednosnu proveru", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ističe se da se stalno radi na nalaženju mehanizama za poboljšanje procesa provjere kako bi se zaštitili američki građani.

Ranije su korisnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojevi telefona isključivo traženi od podnosilaca zahteva za vizu, za koje je utvrđeno da moraju da prođu dodatnu provjeru, kao što su osobe koje su putovale u oblasti pod kontrolom terorističkih organizacija.

Kako navodi AP, procjenjuje se da je godišnje bilo oko 65.000 podnosilaca zahtjeva za vizu, koji su potpadali pod tu kategoriju.

Očekuje se da će promjena, koja je predložena u martu 2018. godine, uticati na oko 15 miliona stranaca, koji podnose zahtjeve za dobijanje vize za ulazak u SAD svake godine.

U novim pravilima za podnošenje zahtjeva za vizu navodi se spisak platformi društvenih mreža i zahtjeva od podnosilaca da obezbijede sve naloge koje su imali u proteklih pet godina.

Pored istorije na društvenim medijima, podnosioci zahtjeva moraju da pruže broje telefona koje su koristili u proteklih pet godina, i-mejl adrese, a zahtijeva se i da obezbijede status o putovanjima u inostranstvu i deporataciji, kao i da navedu da li je iko od članova njihove porodice učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima.

Od zahtjeva su jedino izuzeti podnosioci zahtjeva za određene tipove diplomatskih i službenih viza.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari