1
min read
A- A+
Pročitano

Spektakl u Čileu i Argentini, milioni posmatraju potpuno pomračenje Sunca

02/07/2019 - 19:58
Autor:Fos Media
287 pregleda

Desetine hiljada turista okupilo se u gradovima i selima širom sjevernog Čilea kako bi na jednoj od najboljih lokacija na svijetu prisustvovali potpunom pomračenju Sunca.

foto

Ilustracija

Fenomen će biti vidljiv na obalama Čilea u 16.38 po lokalnom vremenu, saopštio je čileanski astronomski centar, a kada se Mjesec bude postavio između Zemlje i Sunca u istoj ravni nastupiće potpuni mrak koji će trajati nešto više od dva minuta.

Očekuje se da će milioni posmatrati kosmički spektakl u Čileu i Argentini, jedinim mjestima gdje će potpuno pomračenje biti viđeno pored nenaseljenih ostrva u Pacifiku, navodi AP.

Pomračenje će se najprije vidjeti u Čileu u La Sereni, gradu sa oko 200.000 ljudi, gde je najavljeni dolazak više od 300.000 posjetilaca prisilio lokalnu vodovodnu kompaniju da poveća proizvodnju, a servisne benzinske stanice da skladište dodatno gorivo, a pojačane su i policijske i zdravstvene službe.

Hiljade posjetilaca je otputovalo i u susjedna područja Argentine gdje će takođe pomračenje biti totalno, a u argentinskoj provinciji San Huan su postavljeni teleskopi i označena područja gdje će biti organizovano javno posmatranje, dok su astronomi u provinciji Buenos Ajres planirali da u toku pomračenja ponude zainteresovanima nastavu joge i meditacije, navodi agencija. 

Sjeverni Čile je poznat po čistom nebu, a neki od najvećih i najmoćnijih teleskopa na Zemlji su postavljeni u tom području, pretvarajući ovu južnoamericku zemlju u globalni astronomski centar.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari