2
min read
A- A+
Pročitano

Donosimo savjete: Evo kako se brzo i učinkovito riješiti akni

24/03/2020 - 14:47
Autor:Fos Media
213 pregleda

Muke s aknama su svima dobro poznate, a poseban problem predstavljaju kada imate neki važan događaj za koji ste se dugo spremali.

f

Foto: elements.envato

Iskočila vam je velika, grozna akna? Šta sada? Akna se, nažalost, ne može baš brzo ukloniti, ali možete ubrzati proces zarastanja i napraviti je manje primjetnom uz nekoliko dobrih trikova i proizvoda, piše Cosmopolitan.

U slučaju da se približava važan događaj na kojem se trebate pojaviti, a vi ste pod stresom pokušavajući ukloniti užasnu aknu, trebali biste pogledati sledeće savjete kako aknu napraviti manje otečenom i crvenom. Pokušajte neki od ovih trikova, preporučenih od dermatologa.

Kako se osloboditi akne za sat vremena? 

Ako se mala, crvena akna upravo pojavila na vašem licu, neposredno prije odlaska na važnu večeru i želite je se riješiti, vaš najbolji prijatelj protiv otoka biće led. Umotajte kocku leda u peškir i držite je na akni nekoliko minuta, pomičući led svakih 15 sekundi, praveći pauzu.

"Ovo će vam pomoći da smirite upalu i smanjite veličinu otoka", kaže dermatolog Neal Schulz.

Kako napraviti aknu manje primjetnom?

Slojevi pudera i "fasada" od korektora, kao što ste već primijetili do sada, mogu samo privući pažnju prema oštećenom mjestu na koži. Umjesto toga, pokrijte aknu tankim slojem pudera za prikrivanje akne ili nježnom toniranom kremom i na kraju dodajte malo korektora. Preparate nanijeti precizno tankom četkicom za šminkanje ili četkicom za nanošenje ruža. Pričekajte 10 do 15 minuta (bez dodirivanja dok se suši), a potom lagano utapkati kako bi se rubovi korektora stopili s kožom što bolje.

Kako smanjiti otok akne? 

Prema doktoru Schulzu, lagan pritisak vlažnom, toplom tkaninom na vrh akne, svakih sat vremena po tri minute, dovesće do povlačenja krvi iz akne i smanjenja otoka.

"Topla obloga može smanjiti otok i izvući bakterije na površinu kože", kaže doktor Schulz.

Nakon svake tople obloge, tretirajte aknu kremom od salicilne kiseline koja pomaže razgradnju masti i mrtvih stanica kože koje izazivaju začepljenje pora. Zatim nanijeti malo jednopostotnog hidrokortizonskog proizvoda (ne mast jer i to može dovesti do začepljenja pora).

Morate se osloboditi akne u roku 24 sata?

"Posjetite dermatologa radi kortizonske injekcije koja podrazumijeva ubrizgavanje doze anti inflamatornih steroida u aknu", kaže njujorški dermatolog Erick Schweiger. Ako je akna potkožna ili se suočavate s potkožnom aknom, injekcija kortizona biće najbolja opcija.

Kako smanjiti crvenilo?

Kako učiniti aknu manje crvenom? Uz pomoć kapi za oči protiv crvenila očiju. Neobično, ali radi. Ovakve kapi za oči sužavaju krvne žile i na površini kože. Sipati kapi na vatu ili tufer i nježno pritisnuti preko akne. Nakon toga, prije nanošenja pudera, našminkati crvenilo tankim slojem zelenog korektora.

Kako smanjiti aknu preko noći?

Dobre vijesti! Koža je posebno osjetljiva na preparate noću “jer se tada i sama regeneriše", kaže Dendy Engelman, dermatološki kirurg u New Yorku. Iako nije moguće da akna potpuno nestane preko noći, iskoristite prednost ovoga i tretirajte aknu za vrijeme spavanja.

Prvo, operite kožu preparatom za tretiranje akni, savjetuje dermatolog Gervaise Gerstner. Ako imate osjetljivu kožu sklonu upali, koristite nježnije sredstvo za čišćenje koje vam odgovara umjesto da lice čistite preparatom s jakim sastojcima, osim ako su vam posebno prepisani od dermatologa. Zatim, piling ili serum za lice s istim svojstvom jer proizvod protiv akni bolje djeluje ako mu ne stoje na putu izumrle ćelije kože ili masna površina. Na kraju, iskoristite ubicu bakterija, benzoil peroksid samo direktno na aknu (nikako na cijelom licu), prenosi Klix.ba.

Kako dobiti čistu kožu?

Jedna je sedmica dovoljna da iskorijenite jednu aknu ako redovno koristite ove upute. Ako se ne držite rutine i niste redovni, pokušajte jednostavniju varijantu.

"Postoje proizvodi 'sve u jednom' koji su dostupni većini ljudi, ali na ovaj način dobijate samo polovinu bitke", kaže Rebecca Kazin, dermatolog na Institutu za Dermatološku lasersku hirurgiju u Vašingtonu.

Ipak, ako se suočavate s većim brojem upornih akni koje vas uporno odbijaju napustiti, ne biste ih trebali tretirati sami. Posjetite dermatologa koji će vam dati odgovarajući tretman jer oni su posvetili cijeli svoj život kako bi nam pomogli da održimo kožu zavidno čistom.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari