1
min read
A- A+
Pročitano

Evo koliko je koraka dovoljno napraviti dnevno da biste živjeli duže

01/06/2019 - 21:53
Autor:Fos Media
483 pregleda

Već sama pomisao da svakodnevno napravite deset hiljada koraka vrlo vjerovatno zvuči iscrpljujuće. Dobra vijest je da se, ako želite živjeti duže, ne morate baš toliko mučiti.

foto

Ilustracija

U okviru nove studije iza koje stoji JAMA Internal Medicine naučnici su bilježili korake 17 hiljada starijih žena tokom četiri godine.

Utvrđeno je da su one koje su u danu napravile najmanje 4400 koraka imale 41 posto nižu stopu smrtnosti od žena koje su napravile samo 2700.

Ako su radile više koraka od 4400, rezultat je bio bolji i to sve dok nisu ostvarile brojku od 7500 koraka u danu kada je rezultat stagnirao.

Studija pokazuje da je porijeklo cilja od deset hiljada koraka u danu, što mnogi pokušavaju ostvariti, nepoznato, ali se smatra da možda potiče od japanskog pedometra Manpo-kei što u prevodu znači “metar od deset hiljada koraka”.

Dakle, ako vas u odlasku u šetnju sputava brojka od deset hiljada koraka, dobro je znati da je zdravo napraviti i više nego upola manje, odnosno 4400 koraka. Ako hodate umjerenim tempom koji iznosi oko sto koraka u minutu, ovaj cilj je ostvarljiv u manje od sat vremena.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari