1
min read
A- A+
Pročitano

Hlamidija kod muškaraca povezana sa neplodnošću

19/10/2019 - 21:52
Autor:Fos Media
349 pregleda

Infekcija hlamidijom najčešće se povezuje sa neplodnošću žena, ali mnogo se manje zna da ona, takođe, ima uticaj i na neplodnost kod muškaraca, pogoto kada nema simptoma.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Nedijagnostifikovana hlamidija kod muškaraca nije rijetka pojava, procjenjuje se da je ona prisutna u oko 50 odsto slučajeva kada je neplodnost u pitanju, rekao je vođa studije Ken Biglej, profesor imunologije na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu u Australiji.

"Kada ljudi nemaju simptome, oni nesvjesno mogu prenijeti infekciju seksualnim partnerima", dodao je profesor Biglej.

Australijsko istraživanje je prvo koje je otkrilo polno prenosivu bolest u biopsiji tkiva testisa muškaraca koji imaju problem sa neplodnošću bez tačno utvrđenog uzroka.

Hlamidija je pronađena u fiksnoj biopsiji testisa kod 43 od 95 muškaraca (45,3 odsto) koji nisu imali definisan uzrok neplodnosti.

Ona je takođe pronađena u 16,7 odsto svježih biopsija testisa (3 od 18 muškaraca) bez utvrđenog uzroka neplodnosti.

Kod 12 od tih 18 (66,7 odsto) otkrivena su antitela specifična za hlamidiju, što ukazuje da su bili izloženi bakterijama, ali niko od njih nije imao simptome hlamidije.

"Ovo su prvi prijavljeni dokazi o infekciji hlamidijom u ljudskom tkivu testisa, i iako se ne može reći da je hlamidija direktan uzrok neplodnosti muškaraca, to je ipak značajan nalaz", rekao je profesor.

"Otkrivena je visoka stopa ranije neotkrivene infekcije hlamidijom i potencijalna uloga infekcije u nemogućnosti normalnog razvoja sperme u testisima", objasnio je Biglej.

"Studije naše grupe obavljene na životinjama podržavaju ove ljudske nalaze. Te studije pokazuju da infekcija hlamidijom kod muških miševa uspostavlja hroničnu infekciju u testisima koja značajno narušava normalan razvoj sperme", rekao je profesor.

"Vjerujemo da bi buduće studije, u kojima učestvuju muški pacijenti, trebale da sagledaju kako infekcija hlamidijom može da izazove oštećenje muškog reproduktivnog sistema i kako utiče na neplodnost", zaključio je Biglej.

Studija je nedavno objavljena u časopisu "Human Reproduction", prenosi N1.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari