1
min read
A- A+
Pročitano

Kafopije imaju zdravija crijeva od onih koji ne konzumiraju kafu

01/11/2019 - 22:54
Autor:Fos Media
306 pregleda

Sve je više istraživanja koja otkrivaju zdravstvene prednosti kafe. Ispijanjem samo jedne šoljice dnevno može da spriječi nakupljanje nezdravih masnoća, da utiče na zdravlje mozga u starijoj životnoj dobi, ali i da bude dobar saveznik u borbi protiv gojaznosti.

foto

Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje, sprovedeno na Medicinskom fakultetu u Hjustonu, pokazalo je da kafopije imaju bolji mikrobiom crijeva od osoba koje rijetko ili uopšte ne piju kafu.

Autor studije dr Li Đao i njegov tim predstavili su rezultate istraživanja na godišnjem naučnom skupu gastroenterologa u San Antoniju, u Teksasu.

U istraživanju su učestvovale 34 osobe koje su bile podvrgnute kolonoskopiji i endoskopiji, kako bi se vidjelo stanje njihovog crijevnog trakta.

Na osnovu količine kafe koju piju, ispitanci su bili podijeljeni u dvije grupe, na one koji piju puno kafe, odnosno više od 83 miligrama i one koji piju manje od te količine.

Pokazalo se da oni koji piju puno kafe imaju u crijevima visok nivo bakterijskih sojeva Faecalibacterium i Roseburia i nizak nivo bakterijskog soja Erysipelatoclostridium ramosum koji je dio normalne crijevne flore, ali u velikom broju može biti štetan.

Prethodne studije povezale su E. ramosum sa metaboličkim sindromom i gojaznošću. Viši nivo ostalih bakterija pronađen je u mikrobiomima crijeva kod velikih konzumenata kafe.

"Veća konzumacija kofeina povezana je sa bogatijim mikrobiomom crijeva i većim brojem protivupalnih bakterija, poput Faecalibacterium i Roseburia, i nižim nivoom potencijalno štetnih bakterija", stoji u zaključku ove studije.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari