3
min read
A- A+
Pročitano

Ne možete da zaspite tokom vrelih noći? Postoji rješenje!

12/08/2019 - 9:53
Autor:Fos Media
1208 pregleda

U narednih nekoliko dana u Crnoj Gori nas očekuju visoke temperature. Zbog vrućine koja se može zadržati u domovima, nije svima lako da utonu u san.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Slične probleme imali su stanovnici Belgije tokom toplotnog talasa koji je prethodnih nedelja pogodio zapadnu Evropu. Javni servis te zemlje dao je savjete građanima kako da se naspavaju u tropskim ljetnjim noćima.

Rashladite tijelo

Da biste zaspali, temperatura vašeg tijla mora da se spusti. Tijelo reguliše temperaturu putem širenja krvnih sudova u koži. Na taj način oslobađa se toplota, naročito u određenim tačkama: u glavi, rukama i stopalima. Kao rezultat toga, temperatura tijela opada. Kako se to može pospešiti u tropskim noćima?

Istuširajte se prije odlaska u krevet

Neka tuširanje bude za nijansu hladnijom vodom nego inače. Tako će se tijelo ohladiti dovoljno da možete da zaspite. Nikako se nemojte tuširati previše hladnom vodom jer posle tijelo mora da radi da bi se ponovo zagrijalo.

Rashladite vrat

To će pogodovati i ostatku vašeg tijela. Možete jastučnicu ostaviti u zamrzivaču neko vrijeme. Ili obmotajte jastučnicom nešto hladno.

Spavajte sa otkrivenim stopalima ili sa mokrim čarapama

Ako su vam stopala izvan ćebeta ili pokrivača, toplota može da napusti vaše tijelo kroz stopala. Mokre čarape ponekad mogu da pomognu u tome.

Spavajte sami

Ako spavate sa nekim u istom krevetu, proizvodićete više toplote i više ćete se znojiti.

Neka vaš pokrivač bude od pamuka

Tanki ljetnji pokrivač napravljen od prirodnih materijala kao što je pamuk jeste najbolja opcija. Pamuk apsorbuje znoj i propušta vazduh. Nikako ne treba birati sintetičke materijale.

Da li je dobra opcija da spavate bez odjeće?

Što je toplije napolju, potrebno je manje odjeće u krevetu, djeluje logično. Međutim, da li je? Ako spavate goli i vaše tijelo se hladi noću, možete se prehladiti. Odjeća omogućava da se znoj ne lijepi za vaše tijelo.

Foto: Ilustracija
Foto: Shutterstock

Rashladite sobu

Ne rashlađujte samo tijelo, i okolina mora da bude dovoljno rashlađena da biste zaspali. Prema riječima stručnjaka, idealna temperatura za spavanje je između 16 i 19 stepeni. Kako to da postignete tokom ljeta? 

Uložite u klima-uređaj

Sve više domova nezamislivo je bez klima-uređaja. U ljetnjim mjesecima prodaja tih uređaja skače. Naravno, potreban je oprez jer klima-uređaji mogu izazvati probleme sa disajnim putevima, troše struju i mogu biti prilično skupi. 

Otvarajte i zatvarajte prozore u pravim trenucima

Djeluje logično da otvarate prozore tokom dana. Ipak, mnogo je bolje i efikasnije da držite sve prozore zatvorene sa navučenim zavjesama. Na taj način toplota ostaje napolju. Kada uveče temperatura opadne, onda možete sve otvoriti. Trik je u tome da prozore otvorite kada napolju bude hladnije nego unutra.

Ventilator koristite oprezno

Nekada ventilatori mogu djelovati kao pravi spas u određenom trenutku, ali ne dozvolite da budu upereni u vaše lice. Uperite ventilator u pravcu vrata ili nekog otvora kako bi topao vazduh mogao da izađe iz prostorije. Ili ga stavite blizu otvorenog prozora da bi mogao da uduvava hladniji vazduh.

Napravite vaš sistem za rashlađivanje

Postavite ventilator u spavaću sobu tokom noći i ispred njega stavite posudu. U posudu stavite plastičnu bocu sa zamrznutom vodom i uključite ventilator. Posuda će spriječiti da se voda prospe po podu.

Isključite električne uređaje

Jednostavan razlog za to je što uređaji proizvode toplotu. A vama je potrebno rashlađivanje.

Spavajte u prizemlju (ili napolju)

Topao vazduh se podiže. Ako spavate na nižem spratu, biće vam svježije i lakše ćete zaspati. Nije loša ideja i da prenoćite napolju, u šatoru ili pod zvijezdama. Možda će vam u tom slučaju biti potrebna maska za oči. 

Generalni savjeti za spavanje

Unosite dosta tečnosti, oprezno sa alkoholom i kafom

Za ljepši san vam mogu pomoći hladna pića, kao što je voda, ali i topla pića, kao čaj. Takva pića pospješuju znojenje tokom koga se hladite. Alkohol povećava temperaturu vašeg tijela. Kao i kofein, zbog toga kafa nije baš najbolja ideja.

Izbjegavajte (pre)vruću kupku

Vruća voda će dodatno zagrijati vaše tijelo, a vama je cilj da se rashladite.

Ne pretjerujte s vježbama prije spavanja

Trening nije loš ako želite da zaspite, ali trening tokom jutra ili dana. Vježbanje u kasnim časovima samo povećava temperaturu tijela. 

Prirodne pilule za spavanje i biljke

Razmislite o proizvodima na bazi kamilice, limuna, lavande, valerijane...

Izvor: VRT/RTS

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari