1
min read
A- A+
Pročitano

Oprezno sa vitaminom C, velike doze mogu biti štetne za organizam

09/09/2019 - 12:10
Autor:Fos Media
343 pregleda

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina koji je neophodan u zaštiti od mnogih bolesti, ali ima i svoja toksična dejstva, ukoliko se pretjerano unosi u organizam.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Pored jačanja imuniteta, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, pomaže kod alergija, olakšava skidanje kilograma i važan je za dobar vid.

Osobe čija je ishrana bogata vitaminom C tri puta su zaštićenije od nastanka artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina.

Sa druge strane, uzimanje ovog vitamina u velikim dozama dovodi do raznih zdravstvenih problema. Toksičnost vitamina C je rijetka, ali ipak moguća, iako se on rastvara u vodi i lako se izbacuje iz organizma.

Dnevne doze do 500 mg predstavljaju neznatan rizik za zdravlje, međutim, doze preko 2 g dnevno mogu dovesti do gastrointestinalnih smetnji.

Najčešći simptomi koji se javljaju kod prekomjernog uzimanja vitamina C su povezani sa mokrenjem, kada dolazi do peckanja. Česti simptomi su i dijareja, gasovi, mučnina, bolovi u abdomenu, nesanica, glavobolja i osip.

Unošenje askorbinske kiseline (vitamin C) u velikim dozama u kombinaciji sa aspirinom u većini slučajeva izaziva erozivni gastritis. Kod uzimanja velikih doza, askorbinska kiselina se gomila u organizmu i taloži kao oksalatni bubrežni kamenac, što kod osoba koje su sklone problemima sa bubrezima može pogoršati stanje.

Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na vitamin C koji se koristi kao dodatak ishrani, jer kod unošenja ovog vitamina putem hrane se teško može pretjerati.

Najčešće se dešava da te velike doze zapravo i nisu od velike koristi, ali mogu i te kako biti štetne po vaše zdravlje.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari